Beernem

06-02-12

Vruchtbare actie van politie Het Houtsche

wagen.jpg

Zaterdagvoormiddag 4 februari, 2012, controleerde de politiezone Het Houtsche automobilisten op het dragen van een veiligheidsgordel en het niet handenvrij bellen achter het stuur. In totaal werden 94 mensen uit het verkeer gehaald die geen veiligheidsgordel droegen en drie bestuurders werden betrapt op het gsm’en achter het stuur. Een tuimelwagen werd opgesteld te Oostkamp.

De wegcode zegt dat de bestuurder en de passagiers van auto’s die aan het verkeer deelnemen, de veiligheidsgordel moeten dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust.

De autogordel is een goedkoop, eenvoudig én efficiënt middel om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. In bepaalde gevallen kan u vrijgesteld worden van het gebruik van een veiligheidsgordel bijvoorbeeld, bij het  achteruit rijden, voor bestuurders van prioritaire voertuigen,….

“We willen de bestuurde bewust maken dat het niet dragen van de veiligheidsgordel één van de factoren is die de fysieke gevolgen van een ongeval kunnen verergeren”, aldus woordvoerder Lien Vermeersch.

Daarnaast controleerde de politiezone zaterdag op het gsm’en achter het stuur. “Niet-handenvrij bellen  leidt namelijk tot een verminderde concentratie . Elke handeling die bij het autorijden vereist is, legt beslag op uw hersencapaciteit. Het uitvoeren van een bijkomende taak zoals telefoneren vermindert automatisch de beschikbare capaciteit voor de rijtaak, met alle risico’s van dien. De risico’s van telefoongebruik tijdens het rijden zijn te vergelijken met die van 0,8 promille alcohol in uw bloed”, legt Lien Vermeersch uit. 

 Resultaten

Het Houtsche had twee inspecteurs van de federale politie laten aanrukken met de tuimelwagen om mensen te overtuigen van het nut van de veiligheidsgordel. In totaal werden 94 mensen uit het verkeer gehaald die geen veiligheidsgordel droegen”, aldus Lien Vermeersch. “67 daarvan hebben plaatsgenomen in de tuimelwagen. Drie bestuurders werden betrapt op het gsm’en achter het stuur. Tenslotte heeft de politie 35 mensen aan de kant gezet met aangevroren ruiten. Na hun voertuig ijsvrij te maken konden ze hun weg verder zetten. Eén persoon kreeg een proces verbaal van waarschuwing daar hij geen geldig verzekeringsbewijs had”.

 

10:30 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.