Beernem

25-11-11

Eerste huis in Vlaanderen met windturbine

wind.jpg

In Oedelem staat het eerste huis in Vlaanderen dat op windenergie werkt. Op het dak komt een compacte windturbine die zo’n 14.500 kiloWatt stroom per jaar produceert. Dat lijkt voldoende om het ganse huis te verwarmen, te voorzien van elektriciteit en warm water. Is het binnenkort gedaan met de zonnepanelen? Dat vroegen we aan de installateur en bewoner van het pand, Geert Devisch.

In Oedelem wordt een bestaand huis volledig gerenoveerd. Bewoner Geert Devisch, die het bedrijf Vini Green Energy Solutions heeft opgericht, installeert er een windturbine van zo’n 5 kW, die op piekmomenten tot 5.000 Watt kan produceren. Zal er genoeg wind zijn om het huis van de nodige energie te voorzien? “Wel ik ben al zo’n tien jaar bezig met de ontwikkeling van dit systeem, een turbine dat bij de minste wind begint te draaien. Ik heb vastgesteld en de statistieken van het KMI geven me gelijk, dat de windsnelheid in onze regio zo’n 5 tot 6 meter per seconde bedraagt. Als je dat op jaarbasis berekent, kom je uit op zo’n 14.500 kW, wat nog een pessimistische vooropstelling is, want je moet in onze streek ook rekening houden met windvlagen”, aldus een enthousiaste Geert Devisch, die zelfs gewaagt van een wereldprimeur.

Winst

Volgens de berekeningen van Geert Devisch heeft zijn huis jaarlijks zo’n 14.500 kW nodig voor stroom, verwarming en elektrische warmwaterboiler. “Waait het niet, dan kunnen we stroom aftappen van het elektriciteitsnet, want elke woning moet nog steeds over een elektriciteitsnet beschikken”, vervolgt Geert Devisch. “Hetzelfde principe wordt toegepast zoals bij zonne-energie. Waait het enkele dagen na elkaar, dan draait de meter achteruit en boeken we al winst”, aldus Devisch, die denkt dat de gemeentebesturen even gemakkelijk toestemming zullen verlenen om zo’n turbine op het dak te plaatsen. “Het geeft geen slagschaduw en het geluid is nagenoeg te verwaarlozen. Men kan ze overal plaatsen zonder anderen te storen”, benadrukt Geert Devisch.

Kostprijs

Op onze vraag hoeveel een dergelijke installatie kost, stelt Geert Devisch, dat deze interessanter wordt dan bij het plaatsen van zonnepanelen. “Je moet rekenen op zo’n 25.000 euro. Daarmee maak je dus de nodige 14.500 kW per jaar. Wil je hetzelfde bereiken met zonnepanelen, dan is dat een onoverkomelijke kost, want je moet minstens 45 panelen op het dak leggen. Als ik het goed bereken, dan heb je na twintig jaar zo’n 25.000 euro aan groene certificaten verzameld, die immers per jaar 1.260 euro opbrengen en heb je geen enkele euro gespendeerd aan energie”, aldus Devisch. De gemiddelde windsnelheid in België bedraagt zo’n 8 km/uur tot 20 km/uur aan de kust. Of dat voldoende is om de nodige capaciteit stroom op te wekken, blijft alsnog de vraag. De toekomst zal uitsluitsel brengen.

Wetenschappers hebben het niet zo begrepen op deze uitvinding en vinden de cijfers van Devisch overdreven.

 

21:23 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Doe zo verder, proficiat.

Gepost door: Jan Hellebuyck | 29-11-11

kan ik meer info krijgen over je opstelling? Dit wil ik graag eens bekijken wat de mogelijkheid is bij mij thuis.

Gepost door: djef | 25-01-12

Beste, je hoeft contact op te nemen met Geert Devisch, Oudezakstraat 050/780625

Gepost door: Reginald | 25-01-12

Is het mogelijk om inlichtingen te bekommen over u turbine ik ben privaat eigenaar en heb heel veel intresse voor u turbine ik woon in ASSE -Mollem mijn gsm is 0475976337 ik dank u De Mol L

Gepost door: De Mol Louis | 09-07-12

graag had ik vernomen of er nog verdere evolutie in deze zaak gekomen is. Ik sta vol bewondering voor dit projekt ! Daar zal zekerlijk iets moois uit groeien !!
bartenstijn@hotmail.com

Gepost door: mahieu noel | 27-12-12

IK HAD GRAAG MEER INFORMATIE GEKREGEN OVER DE WINDTURBINE

Gepost door: dela montagne rudi | 15-01-13

Spijtig maar hoe graag ook ik informatie zou willen ontvangen , blijkbaar die komt niet ?, Kan iemand nadere inlichtingen verschaffen, hoe de persoon te bereiken ?
Dank op voorhand
bartenstijn@hotmail.com

Gepost door: mahieu noel | 15-01-13

beste,
graag zou ik meer inlichtingen krijgen over uw windmolen.via post of email mijn adres is allebosch andre hondsbergstraat 19 1540 herfelingen emailadres andre.allebosch@telenet.be
groetjes

Gepost door: allebosch andre | 26-01-13

Beste,

Ik zou graag extra informatie willen over de installatie en de daarbij behorende kosten.
Mvgr Ramon van Vliet
Oudewater
Nederland

Gepost door: ramon | 27-01-14

Wat goed, een stuk beter voor het milieu dat wind energie.

Gepost door: Daklekkage Verhelpen | 19-09-14

Zo goed bezig!

Gepost door: Energie vergelijken | 24-09-14

Als je naast een flat woont is het super ideaal. als er wind staat is het goed hard

Gepost door: Schoonmaakbedrijf Rotterdam | 25-09-14

De commentaren zijn gesloten.