Beernem

22-11-11

Matha Teirlinck viert haar 90ste verjaardag op 11/11/11

martha1.jpg

– Martha Teirlinck werd geboren op 11 november 1921 als tweede kind in een gezin met vier kinderen. Haar ouders : Gustave Teirlinck en Marie Vandenbon woonden in bij de grootouders Camille Vandenbon-Amelie Neyt in Den Hooie. Van een klein tenger meisje groeide Martha op tot een kloeke vrouw.

Dochter Rosa Cornillie doet voor ons het een en ander uit de doeken. “Mijn ma was een heel klein tenger meisje en dokter Dejaegher gaf mijn moeder de raad haar zo vlug mogelijk karnemelk en aardappelen te geven. Ze zou uitgroeien tot een stevige vrouw, vertelde deze dokter. Mijn ouders zijn dan verhuisd naar de Gevaerts-Zuid, dank zij de steun van een tante Julienne Vandenbon, die als dienstmeid werkte bij burgemeester ridder André van Outryve d’Ydewalle. Aan mevrouw van het kasteel werd gevraagd om een kleine hoeve te mogen bewonen. Langzaam aan breidde het gezin uit. Mijn moeder ging tot aan haar 14 jaar naar de Wellingschool. Thans spreekt ze nog over zuster Andrea en zuster Celestine. Adrienne Himpens, Margriet Icket en Frieda Steen waren haar klasgenootjes. Op haar 15de ging ze werken bij de dokter Batselaere, waar ze de fijne kanten van het huishouden leerde”, vertelt Rosa Cornillie.

Getrouwdmartha2.jpg

Martha Teirlinck trouwde op 1 december 1942 met Marcel Cornillie. “Hij woonde aan de andere kant van de weide en ze werden op elkaar verliefd”, vervolgt Rosa. “Ze trokken in bij zijn ouders Gustaaf Cornillie en Celine Volckaert, waar ze samen acht kinderen op de wereld zetten. Mijn ma vertelt nog graag anekdotes, die verbonden zijn aan de geboorten van haar kinderen. Bij de geboorte van haar eerste kind, Marie-Jeanne, zette mijn pa zijn vrouw op de buis van zijn fiets en zo reden ze naar het moederhuis. Haar schoonmoeder kwam haar bezoeken, maar op de weg terug liet ze het leven door een bom van de Duitsers. Dat moet verschrikkelijk geweest zijn voor mijn vader”, aldus Rosa. “Later kreeg ze nog zeven kinderen, zodat ze veel tijd besteedde aan het wassen en strijken, maar ’s avonds werd de paternoster boven gehaald om te bidden. Later, in 1960 verhuisden ze naar een eigen woning in de Wellingstraat. Samen met mijn vader werkte ze mee op de boerderij, waar ze graag de handen uit de mouwen stak en het hof verfraaide met bloemen. Ze werd lid van de Boerinnenbond, kreeg een bestuursfunctie en was heel actief tijdens de vergaderingen. Koken was één van haar hobby’s. De radio stond voortdurend aan om te luisteren naar operettes en Vlaamse zangers. In 2005, toen mijn pa al drie jaar overleden was, heeft ze haar intrek in het rusthuis Mariawende genomen. Dagelijks leest ze de krant, het parochieblaadje en natuurlijk Het Brugsch Handelsblad. Verder nog Vrije Tijd en allerlei tijdschriften. Ze houdt ook krantenknipsels bij waarop haar kinderen of kleinkinderen te zien zijn. Er zijn nog zeven kinderen en zeventien kleinkinderen in leven. Samen telt ons moeder 21 achterkleinkinderen”, aldus Rosa Cornillie.

 

15:06 Gepost door Reginald in Familie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

proficiat aan mijn groottante!nog vele gelukkige jaren toegewenst!

Gepost door: kurt vanneste | 23-11-11

De commentaren zijn gesloten.