Beernem

22-11-11

44ste Jaarboek heemkundige kring Bos en Beverveld ligt klaar

Een jaar lang hebben de bestuursleden van de heemkundige kring Bos en Beverveld ernaar uitgekeken. Elk jaar opnieuw is het even zenuwachtig afwachten hoe het nieuw jaarboek er zal uitzien. Dit jaar wordt het 44ste Jaarboek afgeleverd, weer met heel wat interessant materiaal. In het oog springend is het artikel over het vroeger Belgisch Congo van de hand van Cecile De Rycke.

Tijdens de vergadering van de heemkundige kring vernamen we dat het nieuwe jaarboek weer een turf wordt van meer dan 300 pagina’s en dat voor een democratische prijs van achttien euro. Voorzitter Edelhart Matthys is trots met het nieuwe boek, dat is klaar gestoomd en verdeeld wordt tijdens de boekendagen van het Davidsfonds op zaterdag 26 november van 9 tot 13 uur in OC De Kleine Beer. “Dit jaar doen we geen speciale voorstelling, maar coördineren we het verschijnen van ons jaarboek met de boekenbeurs van het Davidsfonds. Alle intekenaren kunnen hun exemplaar daar afhalen”, legt Edelhart Matthys uit. Na het verschijnen van dit jaarboek, wordt al meteen voort gewerkt om het volgende jaarboek klaar te krijgen. “Onze leden doen ook nog mee aan andere activiteiten”, vervolgt Matthys. “Zo zetten we ons volledig in bij Open Monumentendag en nog andere tentoonstellingen. Elke week stofferen we nog de beeldbank van West-Vlaanderen enz…”.

Programma

In het nieuw jaarboek worden weer heel wat interessante artikelen gepresenteerd. “Vooreerst is er het artikel van Wilfried Lauwers, die de Lattenklieverij in Sint-Joris, Beernem en Knesselare behandelt”, legt secretaris Etienne Van Wonterghem uit. “Edelhart Matthys heeft het over de stoomtram van Oedelem naar Brugge. Ronny Debbaut behandelt het maatschappelijk luik met Van valse trouwbeloften en ongehuwde moeders in oude tijden. Willy Beernaerts heeft het over De studentenbond van Oedelem van 1910 tot 1939. Dat is zijn tweede deel. Lauwers schrijft over de 776 dagen van werkweigeraar Gustaaf Claeys. Etienne Vercruysse bekijkt Ons familieleven in Sint-Pietersveld en Oedelem van 1933 tot 1945. Het grootste gedeelte gaat naar de Congoverhalen van Cecile De Rycke. Gedurende een jaar heeft ze oud-kolonialen gesproken en verhalen bijeen geraapt om er een gans boek mee te vullen. We hebben hier de voornaamst artikelen samen gebundeld tot één groot artikel”, legt Etienne Van Wonterghem uit.

15:13 Gepost door Reginald in Cultuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben in het bezit van een muziekboekje " De Oedelemsche Liedjeszanger " ten behoeve van den Oedelemschen Studentenbond " De Beverhoutszonen " onder de leuze " In deugd en Vreugd " prijs 3 Fr. 5O. Dit ter inlichting voor de heerWilly Beernaerts n.a.v. zijn artikel in het jaarboek 2011.

U kunt het altijd inkijken, maar ik zou niet graag uit de handen geven. Gegroet D.Plasschaert 050 82 25 84 Brugsestraat 129 8020 Oostkamp

Gepost door: PLASSCHAERT dIRK | 26-01-12

ag Heemkunde Beernem,

Ik ben bestuurslid Heemkunde SELEBEKE
Mijn vraag is of jullie me kunnen helpen zoeken naar de overlijdensdatum?
Zijn naam is DELEYE Gaston Léon °25/04/1915 in Hasparren (FR)
Naar het schijnt was hij in de instelling te Beernem wegens zijn gezondheidstoestand? En zou daar ook overleden zijn?
In Zillebeke is daar echter niets van te vinden.
Kunnen jullie me raad geven waar ik best kan te rade gaan om over deze persoon gegeven te kunnen vinden?

Alvast bedankt.

F.Deleye Blauwepoortstraat 9 8902 Zillebeke

Gepost door: DELEYE FRANS | 11-01-13

Geachte ,
kunnen jullie mij informatie bezorgen over de lattenklievers van St.Joris-ten-distel ?

kan ik daar iets van vinden in een heemkundigtijdschrift of in de bibliotheek ?

met dank voor uw antwoord
J.Vermeulen

Gepost door: Johan Vermeulen | 29-07-13

De commentaren zijn gesloten.