Beernem

12-11-11

Nieuw restaurant De Afspanning gaat open

afsp.jpg

Het is bijna zover. Na een jarenlange renovatie opent De Afspanning, aan het rondpunt in Beernemdorp, haar deuren op 17 november 2011. Het historisch huis dat al genoteerd stond in de Atlas Ferraris van 1777 en goed leek voor afbraak, werd met veel engelengeduld en liefde gerenoveerd tot een harmonieus en authentieke restaurant.

Op een plek waar vroeger de koetsiers hun stopplaats vonden, staan binnenkort de tafels gedekt, want een restaurant opent er binnenkort de deuren. Wat toen de afspanning noemde, kreeg door renovatie meer kwaliteit en dimensie, terwijl het een monument blijft. “We hebben het gebouw gekocht in 2002”, aldus Diederik Meire, die er jaren in gezwoegd heeft. “Onze middelen waren beperkt en we hebben het moeten rooien zonder één cent subsidies. Renoveren moet men leren met engelengeduld en zin voor authenticiteit. Dit moest voelbaar blijven in het gebouw. Zelf hadden we goed uitgedokterd wat het worden moest. Het is een sober, maar stijlvol gebouw. Zo hebben we in de voorkamer een 18de-eeuwse schouw in rococostijl  met schilderij bewaard onder een plafond gestoffeerd met houten balken. Daarnaast is er een voute voorzien en een kelder met twee tongewelven, die we als wijnkelder zullen gebruiken”, legt Meire uit.

 

In het gebouw leidt een robuuste trap met een sierlijke leuning, naar een eerste verdiep, dat eveneens zal gebruikt worden als restaurant. “Onder een hoge nok zullen de klanten bediend worden in een ruime zaal met een planken vloer”, aldus Meire. “Beneden werd een oude paardenstal omgevormd tot sanitaire ruimte. Het historisch verleden moest de basis vormen voor een nieuw leven, maar niets blijft zoals het is”, aldus een poëtisch geïnspireerde Meire, die geen noemenswaardige moeilijkheden heeft ondervonden bij de renovatie. “Alles verliep naar wens. Toen we het kochten, zagen we al als een parel. Het gebouw is definitief geklasseerd, zowel buiten als binnen. Stedenbouw heeft wel een oogje in het zeil gehouden. Om het aperitief te gebruiken moeten de klanten zich naar de voute begeven. Achteraan het gebouw is een orangerie voorzien waarvoor nog een terras wordt uitgebouwd”, legt Meire uit

16:56 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

We zijn trots met de nieuwe aanwinst in onze gemeente, hopen gauweens te kunnen gaan genieten.
proficiat aan de nieuwe uitbaters.

Gepost door: Pollet Ray. | 26-11-11

De Afspanning Wanneer open en gesloten ?

Gepost door: Joseph Vandenberghe | 05-09-12

De commentaren zijn gesloten.