Beernem

15-10-11

Kinder- en Jeugdjury is van start gegaan

jury.jpg

In Vlaanderen zijn er weer honderden leesgroepen van start gegaan van de Kinder- en Jeugdjury. Elk schooljaar worden tien boeken uitgekozen, die door de kinderen, deel uitmakend van een leesgroep, worden besproken en beoordeeld om uiteindelijk het boek van het jaar te kiezen. Ook in Beernem gingen zo’n 51 kinderen enthousiast van start.

Het project krijgt de steun van Stichting Lezen en wil het lezen in Vlanderen bevorderen. Dank zij dit initiatief worden kinderen echte juryleden, zodat ze meteen een goede stimulans meekrijgen en hun kritische vaardigheden kunnen aanscherpen. “De KJV doet aan leesbevordering en leesverdieping”, legt Thomas De Groote, werkzaam in de Beernemse bib, uit. “Vanuit de filosofie dat boeken lezen en punten geven niet genoeg is, beschouwt de KJV het als haar handelsmerk dat over de boeken uitgebreid gepraat wordt in leesgroepen, waardoor kinderen hun literaire smaak kunnen ontwikkelen en toetsen aan die van andere lezers. Dit jaar hebben we 51 kinderen kunnen warm maken om zich in te schrijven. Ze worden onderverdeeld in vier leeftijdsgroepen. Vijftien kinderen zitten in de groep 9-10 jaar, zesentwintig in de groep 11-12 jaar, zeven in de groep 13-14 jaar en drie in de groep 15-16 jaar”, aldus De Groote.

Begeleiders

Elke groep krijgt een begeleider mee. “Er zijn zeven toegewijde mensen, die voor de groepsbegeleiding zorgen en de Beernemse bib coördineert het geheel”, aldus Thomas De Groote. “De eerste groep wordt begeleid door Cédric Plaiy en Els D’hondt. De tweede groep staat onder begeleiding van Sophie Stevens, Sophie Derez en Dorette Blomme. De derde groep wordt begeleid door Elle Reddé en de vierde groep krijgt Marijke Van Mullem als begeleidster. Elke maand komen de leesgroepjes bijeen  om hun leeservaringen uit te wisselen. Telkens krijgen ze twee nieuwe boeken mee om tegen de volgende maand te bespreken. In maart 2012 zijn alle boeken gelezen en bezorgen de juryleden hun stemformulier samen met leesverslagen aan hun begeleidster. De bibliotheek zorgt dan voor verdere verwerking en puntentelling en geeft die door aan de nationale KJV-coördinator. In maart volgt dan in de bibliotheek een slotreceptie, waarbij iedereen een uitnodiging krijgt voor het gratis bekroningsfeest in de Singel te Antwerpen op een zondag in mei. De Beernemse KJV-leden van de oudste groep bezoeken ook de Antwerpse Boekenbeurs”, legt Thomas De Groote uit.

 

22:19 Gepost door Reginald in Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.