Beernem

09-10-11

Kapel in de Beekstraat weer opgefrist

kap.jpg

Tijdens de maand augustus hadden enkele hangjongeren gepoogd de kapel in de Beekstraat in brand te steken. De kapel staat er al sinds 1884 en is gewijd aan Moeder Gods Maria. Midden een mooi stukje natuur staat de kapel er eerder onbewaakt bij, maar gelukkig ontfermen enkele buurtbewoners zich over dit stukje erfgoed. Met heel veel enthousiasme en inzet is men erin geslaagd de brandsporen weg te werken en de kapel opnieuw voor het publiek open te stellen.

In de 19de eeuw besloot ene mevrouw Govaert een kapel te bouwen op een stukje grond, dat kan betreden worden via een lange, smalle weg in de Beekstraat. De omgeving wordt bijna elke dag gezuiverd van neervallende eikels of stukjes vuil die er door de wind worden gedragen. “We doen ons best om alles hier proper te houden”, aldus Christiaan Hooft, die samen met Hilaire Landuyt en Lea Sintobin zich ontfermt over de kapel. “Ik ben met pensioen en heb een beetje tijd over, zodat ik me zonder problemen geëngageerd heb om dit hier te helpen onderhouden. Binnen de kapel staat een mooi altaar, waarop enkele Mariabeelden en kaarsen prijken. Het hekken is voorzien van een nieuw slot en we hebben de zwarte brandsporen uitgeveegd. Gelukkig dat niet de ganse kapel door de vlammen werd verteerd”, geeft Christiaan Hooft weer.

Proper

De omgeving en de zandgrond voor de kapel, voorzien van rijen banken, is duidelijk opgekuist en gerakeld. “Dat doe ik bijna elke dag”, vervolgt Christiaan Hooft. “Nu vallen de eikels op de grond en om het proper te houden, moeten we bijna dagelijks de boek even opkuisen. We doen dat allemaal met veel plezier. We hebben lang nagedacht of we de kapel nog zouden open stellen, maar ik vind dat deze kapel van iedereen is en dus iedereen recht heeft om hier even te komen verpozen. Nu maar hopen dat er zich geen vandalisme meer voordoet. Als ik jongeren hier zie rondhangen dan ga ik er zeker naartoe om hen toe te spreken en hen te wijzen op het mooie van zo’n kapel. Dat staat hier al meer dan honderdtwintig jaar en het zou jammer zijn als we dat monumentje zouden moeten afbreken”, aldus Christiaan Hooft, die nog meegeeft dat tijdens de wintermaanden, de binnenmuren onder handen zullen worden genomen.

 

20:19 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.