Beernem

01-10-11

Cultuur in de bibliotheek

Sinds enkele jaren is Thomas De Groote (28) aan de slag in de Beernemse bibliotheek. Met een masterdiploma van geschiedenis aan de Gentse universiteit en een specialisatiejaar bibliotheek in Antwerpen, beschikt de bibliothecaris over nieuwe inzichten om het cultuuraanbod te diversiëren.

Na zijn studies wachtte Thomas De Groote een lange zoektocht voor een job, maar belandde uiteindelijk in de Beernemse bibliotheek. Afkomstig van Maldegem, waar hij in het verenigingsleven verankerd zit, werkt hij er mee aan het schrijven van de geschiedenis van Maldegem. “Ik neem het gedeelte bestuur en gerecht voor mijn rekening”, steekt Thomas van wal. “Cultuur betekent voor mij allesomvattend. Als bibliotheekpersoneel is het onze taak om te vertalen wat onder het woord cultuur schuil gaat. Op literair vlak is het onze rol de mensen te laten lezen. Ook andere media, zoals film is een middel om cultuur naar het grote publiek te verspreiden. Zo was ons filminitiatief in het Bulskampveld van vorige week een groot succes. De initiatieven komen dikwijls van hogerhand, meestal de provincie, die dan lijsten klaarmaakt, waaruit we bepaalde zaken kunnen kiezen.  Ze bieden soms ook financiële middelen aan, anderzijds is het aan ons om zelf de contacten te leggen. Ook kijken we naar andere bibliotheken, hoe zij het aanpakken. Zo hebben we goede samenwerkingsakkoorden met de bibs van Eeklo en Blankenberge. Tentoonstellingen organiseren, behoort ook tot onze activiteiten. Zo liep een tentoonstelling over China in onze bib, die dan verder reisde naar een andere bib”, aldus Thomas De Groote.

Nieuwe media

trib.jpg

In de bib komt het er op aan, naast het traditioneel boek, ook op de kar te springen van de nieuwe media. “Willen we de jongeren blijven aanspreken dat doen we mee met games. We streven ernaar om onze bib om te schakelen naar een beleefbibliotheek, waar het goed is te verblijven. Ook Fundels is aan ons besteed. Dat gaat om prentenboeken waarin een chip steekt, die beelden vanuit het boek tot leven wekt, als men de chip op een Fundeltoestel, met USB-stick op de computer aangesloten, plaatst. Dan wordt het spelletje geactiveerd, zodat kinderen ook vragen dienen te beantwoorden, die hun interessegebied aanwakkert. Wat de boeken betreft, gaan we er dit jaar lichtjes op achteruit, maar de leesgroepenvoor jongeren kennen een groot succes. Daarvoor neem ik het initiatief om een wervingscampagne in de scholen te voeren. Hier winnen we terrein en kunnen we rekenen op een vaste ploeg begeleiders. Ook film, waarbij de collecties om de paar maanden wisselt, doet het goed”, vertelt Thomas De Groote.

09:21 Gepost door Reginald in Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.