Beernem

28-09-11

Landschapspark Bulskampveld boven de doopvont gehouden

land.jpg

Op woensdag 28 september werd het Landschapspark Bulskampveld officieel boven de doopvont gehouden. Het historische veldgebied van zo’n 75 vierkante kilometer omvat de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Het is het grootste aangeengesloten bos- en heidegebied in West- en Oost-Vlaanderen.

In de prachtig gerestaureerde historische hoeve Ten Bogaerde in de Noendreef werd het charter ondertekend door de bestuurders van de betrokken gemeenten, samen met verantwoordelijken van de betrokken provincies, Westtoer, Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Houtland. Met deze overeenkomst zet men het Landschapspark beter op de toeristische-recreatieve kaart. Vorig jaar opende men nog het wandelnetwerk Bulskampveld als eerste initiatief om de roeping van dit gebied als uitgelezen wandelregio te onderstrepen. Thans wil men met de creatie van een eigen huisstijl en een eerste infokrant  het grote publiek wijzen op de vele recreatieve aspecten, die dit landschapspark in huis heeft.

Troef

Op vandaag bestaat het gebied grotendeels uit een lappendeken van gronden met bestemming natuurgebied, bosgebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied. “Bulskampveld herbergt naast belangrijke heiderelicten ook de grootste bosconcentraties in West-Vlaanderen”, aldus Guido Decorte, gedeputeerde voor Leefmilieu, Natuur en landschappen. “Het wordt een uitdaging om al deze elementen in evenwicht met elkaar te behouden en te ontwikkelen in dit gebied. Recreanten zoeken natuur en groen op, land- en tuinbouwers kunnen bijdragen tot recreatief gebruik. Toch kunnen we niet ontkennen dat heel wat lijninfrastructuren het gebied doorsnijden, maar dit hoeft geen nadeel te zijn, want variëteit en verscheidenheid in natuur, landschap en historische beleving kan weer een sterke troef zijn voor de ontdekking van dit gebied”, aldus Decorte.

Huisstijl

Volgens gedeputeerde voor toerisme en recreatie, Patrick Van Gheluwe, is de ontwikkeling van een huisstijl een middel om eenheid te creëren in een versnipperde regio. “De voorbije maanden werd ook een nieuwe grafische huisstijl ontworpen voor het Landschapspark Bulskampveld, met eigen logo en slagzin. De slagzin luidt : Mis geen enkel stukje, waarmee we willen meegeven dat men in het Bulskampveld verschillende stukjes terugvindt : een stukje natuur, een stukje ontspanning, een stukje cultuur en een stukje landschap. Al deze stukjes vormen samen het Landschapspark Bulskampveld. Het is een groengebied met een gemeenschappelijke historische landschapsvorming”, besluit Patrick Van Gheluwe.

Foto :

Om het landschapspark Bulskampveld te realiseren, sloegen Guido Decorte, Eddy Couckuyt, Nico Bogaert, Patrick Van Gheluwe, Theo Vitse, Johan De Rycke, Luc Vanparys, Greet De Roo, Willy Vermeersch, Patrick Hoste en Roland Dufoort de handen in elkaar.

18:24 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.