Beernem

20-09-11

Historische hoeve gaat toch onder de sloophamer

hoeve.jpg

Men heeft altijd de mond vol van erfgoed en het bewaren ervan, maar als het er op aan komt, dan steekt het allemaal zo nauw niet. Zo gaat het ook met de historische hoeve in de Veldkapellestraat in Oedelem, dat van de sloophamer gered leek, toen stedenbouw een negatief advies tot slopen gaf. Het schepencollege ging echter akkoord met de sloopaanvraag en krijgt nu de wind van voor door de beslissing van de Bestendige Deputatie om de 19de eeuwse historische hoeve te slopen en te vervangen door drie woningen.

Groen!-Beernem reageerde vorig jaar verontwaardigd toen bleek dat het schepencollege zich niet verzette tegen de sloop van de historische hoeve in de Veldkapellestraat. Thans heeft ook de Bestendige Deputatie de vergunning goedgekeurd om de ganse site te verkavelen. Ignace Tousseyn, voorzitter van Groen!-Beernem, betreurt deze beslissing. “De gedeputeerden gaan in tegen hun eigen stedenbouwkundig ambtenaar. Ze negeren ook het negatief advies van Onroerend Erfgoed en de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar. Volgens deze laatste bezit de hoeve immers een cultuurhistorische waarde en is het dan ook niet verantwoord om deze te slopen. Met zijn advies sluit de ambtenaar naadloos aan bij het negatief advies van de Vlaamse administratie Onroerend Erfgoed die stelt dat de sloop van de hoeve een onherroepelijk verlies betekent van waardevol bouwkundig erfgoed”, aldus Ignace Tousseyn.

Gemeentebestuur

Eigenaardig is het feit dat het schepencollege het advies van Ruimte en Erfgoed, dat het slopen een onherroepelijk verlies van waardevol bouwkundig erfgoed noemt, en  het advies van Stedenbouw naast zich neerlegt, zonder enige motivatie, behalve dat de waardevolle hoeve in woongebied met landelijk karakter ligt. “We laken dan ook de houding van het gemeentebestuur dat geen enkele inspanning doet om het resterende waardevol erfgoed van de gemeente voor het nageslacht te bewaren, maar integendeel actief meehelpt om het te doen verdwijnen. Het is een voorbeeld van slecht bestuur en het druist in tegen het algemeen belang.

Recent nog restaureerde de gemeente voor het astronomische bedrag van 745.493 euro de pastoriewoning in Beernem, hoewel ze er zelf geen eigenaar van is, maar de woning deel uitmaakt van het patrimonium van de kerkfabriek. Had ze voor het gebouw eerst een beschermingsprocedure opgestart, dan kon ze een dossier indienen bij Monumenten en Landschappen om subsidies voor de restauratie aan te vragen. Dergelijke subsidies kunnen in sommige gevallen oplopen tot 80%. Maar de gemeente kiest er blijkbaar liever voor om de modale Beernemnaar voor de kosten te laten opdraaien, zodat ze ten allen prijze kan vermijden dat het gebouw  beschermd wordt. Het beleid ter zake, is een echte ramp en dient enkel de belangen van privépersonen. Die gebouwen betekenen een meerwaarde en een grote toeristische troef”, aldus Ignace Tousseyn.

Waardevol gebouw

De historische hoeve staat op de inventaris van waardevolle gebouwen, maar wordt niet beschermd als monument. Volgens burgemeester Johan De Rycke (CD&V) weegt de erfgoedwaarde niet op tegen het voorgestelde verkavelingsproject. “Om de hoeve te slopen moet nog een aparte vergunning verkregen worden. De deputatie heeft enkel een verkavelingsvergunning goedgekeurd”, stelt Johan De Rycke.

 

19:46 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.