Beernem

11-09-11

Gust Van den Berghe wint Filmprijs van de Vlaamse Gemeenschap

71112111.jpgRegisseur Gust Van den Berghe, zoon van auteur Kristien Dieltiens, wint de Filmprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Hij is de man achter de bijzondere films "En waar de sterre bleef stille staan" en "Blue Bird".

Het parcours van Gust Van den Berghe is ongezien: hij is amper 25 en was al twee keer een belangrijke gast op het filmfestival van Cannes. Met een trefzekere roekeloosheid kiest hij zijn projecten uit: Felix Timmermans verfilmen met een onervaren cast. Of een Belgisch sprookje naar het Afrikaanse Togo verplaatsen. Hij vertrouwt op zijn intuïtie, en dat werpt voorlopig alleen maar vruchten af.

Gust Van den Berghe kreeg de Filmprijs van de Vlaamse Gemeenschap aan het slot van het Filmfestival van Oostende. De jury, voorgezeten door Stijn Coninx, noemt de winnaar een "gedreven, gezond koppige cineast, die het voorbije jaar in binnen- en buitenland  op een uitzonderlijke manier de aandacht wist te trekken op de Vlaamse filmproductie".

"Hij is een model voor zijn generatiegenoten" zegt de jury nog.

Minister van cultuur Joke Schauvliege voegt daar aan toe: "Het zijn niet alleen de mooie verhalen die hij brengt; Gust Van den Berghe imponeert ook door zijn lef en zijn originele aanpak. Deze Vlaamse Cultuurprijs is niet de bekroning maar -naar ik hoop- het begin van een ongetwijfeld rijke filmcarrière".

Gust Van den Berghe werd geboren in 1985 in een kunstzinnig gezin. Zijn moeder is jeugdauteur Kristien Dieltiens. Van den Berghe deed aan breakdance, danste in muziek- en theaterstukken van Praga Khan of Robert Groslot. Hij studeerde audiovisuele kunsten aan het Rits in Brussel.

Kerstverhaal

Na een aantal korte films en documentaires maakte Gust Van den Berghe in 2010 "En waar de sterre bleef stille staan", gebaseerd op het boek van Felix Timmermans en met drie acteurs met het syndroom van Down in de hoofdrollen. "Litte baby Jesus of Flandr" zoals de film internationaal heet werd in 2010 geselecteerd voor de sectie Quinzaine des Réalisateurs van het Filmfestival in Cannes.

Blue Bird

Hetzelfde overkwam de tweede film van Gust Van den Berghe: "Blue Bird". Een herinterpretatie van een sprookje van Maurice Maeterlinck, de Gentse Franstalige auteur die als enige Belg de Nobelprijs voor Literatuur won, honderd jaar geleden. Over het Maeterlinckjaar, dat op zaterdag 10 september van start gaat, leest u hier meer.

09:31 Gepost door Reginald in Actualiteit, Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.