Beernem

03-09-11

Sam Verheire studeert in Brazilië

Sam Verheire (18) uit Beernem bevindt zich momenteel met de organisatie AFS in Brazilië, nadat ze dit Latijns-Amerikaans land had opgegeven bij haar keuzemogelijkheden, samen met de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Ze woont in de stad Varginha, in de staat Mina Gerais, bij haar gastfamilie.

sam.jpg

Minas is vooral bekend als streek van de koffie en voor de overheerlijke Pão do Queijo, een typische Braziliaans gerecht bestaande uit kleine gebakken deegbolletjes met een lichte kaassmaak. “Mijn stad staat dan vooral bekend omwille van de Ufo’s en de aliens”, laat Sam Verheire weten. “Volgens de legende zouden enkele vrouwen jaren geleden een Ufo en een alien  gezien hebben, met als gevolg dat sindsdien in het stadscentrum een Ufo en een alien staan en bijna alle bushokjes  gemaakt zijn in de vorm van een Ufo”, aldus Sam Verheire, die Brazilië koos om het land te ontdekken en te leren kennen. “De mensen, de gewoontes, de verschillende culturen…het land sprak me gewoon aan”, vervolgt Sam, die het naar haar zin heeft bij haar gastfamilie. “Mijn mama is Telma Borges en is AFS-vrijwilliger van mijn stad. Mijn papa, Clovis do Couto, is televisie-ingenieur bij een tv-zender EPTV. Daarnaast heb ik drie oudere broers, Danilo, Renato en Gustavo, die in Duitsland studeert. Danilo en Renato zijn al met AFS in Canada en Finland geweest. Luna, onze hond maakt deel uit van de familie”, voegt Sam er nog aan toe.

Vlucht

De vlucht ging via Madrid naar Sao Paulo, maar liep maar liefst zeven uur vertraging op. Bij aankomst werd Sam Verheire opgewacht door enkele AFS-vrijwilligers, waarna nog een binnenlandse vlucht genomen diende te worden. “De ontvangst was super”, aldus Sam. “Samen met Nila en Samantha, twee Duitse meisjes, werden we er opgewacht door de families, die ons hartelijk verwelkomden. Thuis gekomen smaakte het Braziliaans eten me geweldig. Wel kon ik nog niet veel vertellen, want ik kende geen Portugees, maar gelukkig sprak men ook Engels. Vorige week kreeg ik al mijn eerste testen op school. Met een tweetal woordenboeken probeerde ik me uit de slag te trekken. Blijkbaar waren mij n punten nog niet zo slecht. De testen kan je vergelijken met de examens van bij ons, maar het maximum van de punten is zes. Ondertussen heb ik al een bezoek gebracht aan enkele koffieplantages. Het eten is superlekker, met veel rijst en bonen, maar mijn mama bakt veel taart en we eten meestal heel laat tussen 20 en 21 uur. Het is weliswaar niet goed voor de lijn. De taal lijkt me wel moeilijk, maar er komen toch veel Franse woorden terug. Ik denk wel binnenkort Portugees te kunnen praten. Voor de rest is het hier dik in orde”, aldus Sam Verheire.

Info: De belevenissen van Sam kan men volgen op saminbrazilie.blogspot.com.

Foto : 
Sam Verheire met haar nieuwe ouders en één van de broers. 

22:20 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.