Beernem

01-09-11

Protocolondertekening tussen Politiezone en Woon- en Zorgcentra

protocol1.jpg

– Burgemeester Johan De Rycke heeft samen met zijn collega’s van Zedelgem en Oostkamp het protocol met de politiezone Het Houtsche en de verantwoordelijken voor de  woon- enzorgcentra ondertekend. Hiermee wil men een uniformiteit bereiken bij de zoekacties na het verdwijnen van al of niet dementerende personen. Met het protocol kan men sneller en efficiënter werken om vermiste personen terug te vinden.

Thibau De Jonckheere, die zijn stage bij de politiezone Het Houtsche uitvoerde, heeft een checklist samen gesteld waarbij politiemensen op een vlugge manier de op te sporen persoon kan beschrijven. “Het is belangrijk visuele kenmerken over de zoek geraakte persoon te kennen. Zoals de haarkleur en de kledij, die hij of zij op het ogenblik van verdwijnen droeg. Tevens moet men weten of de persoon papieren op zak heeft of medicamenten moet nemen. Op de checklist staan alle gegevens, die van nut kunnen zijn om de persoon terug te vinden”, legt Thibau De Jonckheere uit. 

“Het is al veelvuldig gebeurd dat personen van het PC Sint-Amandus of van de bijzondere jeugdzorg De Zande vermist geraken”, aldus burgemeester Johan De Rycke. “Met dit protocol slagen we erin om bruikbare informatie door te geven aan de politie. Hiermee kunnen de politiemensen snel, efficiënt en op een doeltreffende manier hun zoekactie starten”, legt De Rycke uit.

Checklist

De zone Het Houtsche kent een vijftal zorgcentra, namelijk : WZC Rusterloo en Mariawende in Beernem, Sint-Jozef en Ter Luchte in Oostkamp en  Maartenshove in Zedelgem. “Het protocol regelt de procedure die vanaf de ondertekening zal gevolgd worden bij verdwijning van een al of niet dementerende bewoner van deze woon- en zorgcentra”, vult burgemeester De Rycke aan. “Dit is in de eerste plaats in het belang van de bewoner en zijn familie. Door het werken met een dergelijke checklist en het volgen van een goed beschreven zoekprocedure, zal de kwaliteit van de opsporingen overal van hetzelfde hoge niveau zijn”. Volgens korpschef Eddy Van Daele leert de ervaring dat het belangrijk is heel snel over de nodige informatie te beschikken. “Het voordeel van een dergelijke checklist is dat er uniformiteit wordt gebracht in de drie deelgemeenten. Hiermee krijgen de verantwoordelijken voor de zoekactie gestandaardiseerde gegevens in handen, zodat ook op nationaal vlak een sein kan uitgestuurd worden. Hiermee kan veel tijd gewonnen worden. We hopen het niet nodig te hebben, maar ben ervan overtuigd dat dit een meerwaarde betekent voor onze diensten”, aldus Eddy Van Daele.

Foto : Samen met de drie burgemeesters van Beernem, Zedelgem en Oostkamp en zonechef Eddy Van Daele, ondertekenden de verantwoordelijken van woon- en zorgcentra het protocol.

18:28 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.