Beernem

18-08-11

Afscheid van cafébazin Madeleine De Cuyper in café 't Nieuw Gemeentehuis

 FILMPJE KLIK hieronder

 http://youtu.be/mmdB-qiZ38o

De klanten van café ’t Nieuw Gemeentehuis in de Bloemendalestraat te Beernem waren op het appel, toen Madeleine De Cuyper in haar rolstoel binnenreed. De kranige 85-jarige dame sloeg ontroerd de handen voor het gezicht, toen ze al die trouwe klanten zag, die speciaal voor haar naar het café gekomen waren. Positief nieuws viel er te rapen, toen bekend werd dat Bob Declercq (38) wellicht het café zou overnemen.

Reeds vanaf 15 uur sijpelden de vaste stamgasten het café ’t Nieuw Gemeentehuis binnen. De één met een bosje bloemen, de andere met een pakje, voor Madeleine, die om 16u30 in het rusthuis Mariawende werd afgehaald om een laatste keer naar haar café te worden gebracht. Toen Madeleine haar vertrouwde omgeving binnenrolde, sloeg de ontroering toe en had ze het eventjes moeilijk, maar ze geraakte weldra bedolven onder de vele kussen en omhelzingen van klanten, waarvan sommigen eveneens de zakdoek bovenhaalden. “Dat had ik echt niet verwacht”, aldus een naar adem snakkende Madeleine, die maar liefst 65 jaar café hield in Beernem. “Hier heb ik bijna 55 jaar achter de toog gestaan. Eerst had ik een café aan de kerk, namelijk De Noordster, maar zakte later naar hier af. De jongste tijd was ik niet goed meer te been en namen de klanten de zaak van mij over.”, vertelt Madeleine, die de gang van zaken bleef controleren van op een barkruk achter de toog. “Ik stond op een wachtlijst van rusthuis Mariawende, maar thans heb ik er een kamer gekregen, zodat het café open houden voor mij niet meer hoefde”.

Met ijzeren hand

Iedere klant wist dat Madeleine in haar café de scepter zwaaide met ijzeren hand. Als het sluitingsuur naderde, kon niets haar weerhouden om de gordijnen toe te trekken en “plakkers” buiten te steken. Zelfs na de gemeenteraden, werd het sluitingsuur gehandhaaf. “Ik runde mijn café als een moederfiguur. Eenmaal we het sluitingsuur naderden, zond ik soms mopperende mannen naar huis tot bij hun vrouw. Diegenen die te veel dronken, trok ik aan hun oren. Ons café kende toen veel verenigingen en we hadden hier een supportersclub van Cercle Brugge, dat nog steeds mijn geliefkoosde ploeg is. Thans huist Excelsior Beernem, een amateurploeg, hier al jaren. Met die jongens hebben we ook al het een en ander meegemaakt. Mij zijn vooral de kampioenentitels en de bekerduels bijgebleven. Ze in toom houden was toen moeilijk, vooral toen ze hier op de tafels stonden te dansen”, lacht Madeleine. Net op dat moment valt de ploeg van Excelsior Beernem binnen met een grote beker, die ze net op deze afscheidsdag wonnen in het tornooi van derbygenoot FC Oelem. “Uiteraard komen we hier deze gewonnen beker in ons sportlokaal zetten”, aldus coach Didier Vermeire, die sinds een paar jaar de sportieve leiding op zich heeft genomen. “Deze afscheidsdag van Madeleine konden we niet beter vieren, dan haar met deze beker te bedanken voor de vele jaren, dat we hier onderdak genoten”.

Overnemer

madeleine.jpg

Tijdens deze afscheidsdag hield Bob Declercq het café draaiende. Voor de eerste keer mocht hij tonen wat hij als café baas in zijn mars heeft, want heel waarschijnlijk neemt hij het café vanaf 2 september over. “Hij was de enige ernstige kandidaat”, maakt Bob Persyn, zoon van Madeleine”, duidelijk. Zelf ziet Bob Declercq deze overname wel zitten. “Ik heb wel wat ervaring in de horeca, maar werk thans nog als boekbinder. Ik kom uit Gavere, maar woon al een aantal jaren in Beernem. Het is altijd een kinderdroom geweest om een café open te houden en nu deze kans zich aandient, heb ik niet geaarzeld om dit kenbaar te maken. Aan het café zelf wil ik niets veranderen. De volkse cultuur moet hier aanwezig blijven en de klanten gaan daarmee akkoord. Eén van mijn voorwaarden is dat Excelsior Beernem in dit café haar supporterslokaal blijft behouden. Aan het sanitair wil ik wel het een en ander veranderen, maar buiten een beetje verf, blijft alles zoals het is. Ik moet mijn voornemen nog vertellen aan mijn huidige baas, maar wellicht gaat het café begin september opnieuw open”, aldus Bob Declercq. Madeleine vertrok, na een laatste pint, met een gerust hart naar haar rusthuis.

16:54 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.