Beernem

11-08-11

Velt legt uit hoe men fruitbomen kweekt en snoeit

Velt Beernem bestaat al een twintigtal jaren en is van een kleine groep natuurliefhebbers uitgegroeid tot zo’n 200 leden. Herhaaldelijk pakt de vereniging uit met activiteiten en vorige zondag kwam fruitspecialist Johan Baecke uit Balen, tekst en uitleg geven over het planten en onderhouden van fruitbomen.

Zo’n dertig belangstellenden daagden op bij André en Marie-Jeanne Vandenberghe in de Akkerstraat 19 te Beernem om er de knepen te leren over het planten, oculeren en enten van fruitbomen. “De fruitwerkgroep van Velt is uitgegroeid tot een grote groep vrienden”, aldus voorzitter Bert Van Nieuwenhuyse. “Met een paar leden met liefde voor ons fruit werd de nood aangevoeld om fruit te telen voor eigen voorziening met de ecologische principes eigen aan Velt. Onze eerste schuchtere poging om als fruitwerkgroep naar buiten te komen situeert zich rond1994. Inhet begin was het terrein verkennen, de mensen in de werkgroep spitsten zich toe op het opdoen van kennis, elk volgens hun eigenheid en mogelijkheden rond het thema fruitteelt en fruitverwerking. De opgedane kennis werd dan in de praktijk getoetst en ondertussen proberen we andere belangstellenden het een en ander bij te brengen. Thans zijn we uitgegroeid tot een volwaardige werkgroep, die rond het thema fruit een eigen programma heeft uitgebouwd, al blijven we onze roots Velt Beernem trouw. We zijn dan ook heel gelukkig Johan Baecke hier in ons midden te hebben. Wat die mens allemaal staan heeft aan leifruit is onvoorstelbaar”, aldus Bert Van Nieuwenhuyse, die het heel jammer vindt dat er niet wordt samen gewerkt met de Beernemse groep Volkstuinen. “We hebben al pogingen gedaan, maar tot nu toe is dat niet gelukt”, breekt Van Nieuwenhuyse een lans voor een nauwere samenwerking.

André (420x281).jpg

Specialist

Johan Baecke kwam speciaal uit Balen om zijn opgedane kennis door te geven aan leden van Velt Beernem. Als specialist en lid van Nationale Boomgaardenstichting (NBS), leert hij de belangstellenden hoe men het best tot resultaten komt bij het planten, onderhouden en uitbouwen van een fruitboomgaard. “Een zand-leemgrond is wel de beste oplossing om vlug tot resultaat te komen”, aldus Johan Baecke, die tevens de snoei van leifruit demonstreerde. “Bij laagstammen is het nodig om de top te laten groeien, anders wordt de sapstroom van de boom onderbroken en krijg je geen verdere groei meer”, geeft Johan Baecke als raad mee, waarna hij heel nauwkeurig toont, hoe men het best de fruitbomen plant en onderhoudt. “Met zijn ervaring kan André Vandenberghe ook heel wat raad meegeven”, valt Bert Van Nieuwenhuyse in. “Bij het herkennen van ziekten hebben we Gilbert Putman, die zich tot een echte specialist heeft opgewerkt. Lievin Reddé is dan de man die instaat voor het enten en oculeren. Het vermeerderen van fruitbomen kan op verschillende manieren gebeuren. Door enten, oculeren of schildgriffelen wordt de onderstam T-vormig aangesneden, waarin een schildje wordt ingeschoven en toegebonden. Belangrijk is het oculatiehout niet te laten uitdrogen. Tevens moet men op actief groeiende onderstammen  werken”, aldus voorzitter Bert Van Nieuwenhuyse. Ondertussen zorgde Marie-Jeanne voor een heerlijke kom soep, zodat iedereen, tevreden met de opgedane kennis, naar huis trok.

17:39 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.