Beernem

01-08-11

Beernem verliest laatste echte volkscafé

madeleine.jpgSinds zondag 31 juli zijn de deuren van café 't Nieuw Gemeentehuis in de Bloemendalestraat definitief dicht, tenzij er zich nog een overnemer aandient. De 85-jarige Madeleine De Cuyper houdt er mee op en neemt haar intrek in een kamer van het rusthuis Mariawende.

Als een echte burgemeester in haar café regeerde Madeleine bijna 65 jaar met vaste hand. Gasten die te veel dronken werden steevast aan de oren getrokken en op het vastgestelde sluitingsuur, moesten alle klanten naar huis.

Hiermee verdwijnt een echt stukje volkscultuur, waarbij de vele sociale contacten verloren zullen gaan. Sinds enkele tijd hadden de trouwste klanten al Madeleines werk verlicht, door een beurtrol in te stellen om bier te tappen, maar nu Madeleine definitief een kamer gekregen heeft in het rusthuis, gaat de deur op slot.

Hieronder het verhaal zoals het verscheen in 't Brugsch Handelsblad :

 

Het zat er zowat aan te komen. Cafébazin Madeleine De Cuyper (85) kon op haar hoge leeftijd niet meer achter de tapkast staan en wou al geruime tijd de deuren sluiten. Hiermee zou het dorp haar laatste café verliezen. De klanten wilden nog geen afscheid nemen en voerden een beurtrol in, zodat het bier bleef stromen. Ondertussen is ook aan deze periode een einde gekomen en sloot het café de deuren op zondag 31 juli 2011.

In de Bloemendalestraat waren er ooit meer dan twintig café’s. Eén voor één gingen ze voor de bijl, alleen Madeleine De Cuyper hield de deur van haar café open, met als gevolg dat Beernemdorp nog over één echte volkscafé beschikte. Meer dan 65 jaar heeft Madeleine het beroep van cafébazin uitgeoefend. “Mijn moeder tapte eerst in café De Noordster aan de kerk”, vertelt zoon Paul Persyn, die meegeeft dat Madeleine nog goed bij geest is. “Ze kan echter geen uren meer achter de tapkast staan en sinds geruime tijd hielpen de klanten haar een handje, waarbij Madeleine zich een plaats uitkoos op een barkruk en vandaar alles in de gaten hield. Ze is trouwens al een paar keer gevallen, zodat ze dan ook het liefst de café wou overlaten om naar het rusthuis te kunnen trekken om er van haar oude dag te genieten. Het bleef wachten tot mijn moeder een kamer kreeg in het rusthuis Mariawende, want ze stond op een wachtlijst en zag zich noodgedwongen, telkens naar het café terug te keren. We hopen dan ook dat we vlug een overnemer vinden, want éénmaal een café lang gesloten blijft, dan wordt het moeilijk om de zaak terug op te starten”, aldus Paul Persyn.

Beurtrol

Sinds Madeleine dagelijks naar het rusthuis trok, werd onder de trouwste klanten een beurtrol opgesteld. “Om de beurt nam er iemand plaats achter de toog”, aldus trouwe klant Marcel Christiaens. “Evi Naeyaert, Kurt Ballegeer en anderen hielden de tapkraan lopende. Deze vorm van sociale dienstverlening eindigt thans, want zondag was het de laatste dag. Het wordt nu hopen op een nieuwe cafébaas. Er gaat wel degelijk een stukje volkscultuur verloren. Het zou jammer zijn dat er in zo’n lange straat als de Bloemendalestraat geen enkel mogelijkheid meer bestaat om een pint of een koffie te drinken. Ook tijdens de vrijdagmarkt zullen velen hun sociale contacten verliezen als er zich geen overnemer aandient. Madeleine was een echte moeder voor ons. Zo trok ze aan mijn oren als ik teveel porto dronk. Steevast sloot ze het café op haar vastgestelde uren en dan mocht je doen wat je wou, maar de deur ging onherroepelijk dicht”, vertelt Marcel Christiaens.

Toog

In dit café hadden de oudste klanten hun vaste toogplaats. Wee diegene die zich zondigde tegen deze ongeschreven regels. “Iedereen respecteerde dat”, vervolgt Marcel Christiaens. “Nog zo’n ongeschreven wet was, dat wie het café binnenstapte alle aanwezigen trakteerde”.

Toen we enkele tijd geleden Madeleine interviewden, en haar vroegen hoe het kwam dat ze zo lang cafébazin bleef, antwoordde Madeleine als volgt: “Horen, zien en zwijgen”.  Ze regeerde dan ook als een burgemeester in haar lokaal en van alle klanten  wist ze veel te vertellen, maar nooit liet ze een slecht woord over haar lippen rollen. Madeleine het ga je goed.

Info: Op zaterdag 13 augustus gaat de deur nog eens uitzonderlijk open om definitief afscheid te nemen van Madeleine De Cuyper.

 

23:25 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.