Beernem

15-06-11

Nieuw boek over Ridder Hubert van Outryve d'Ydewalle

paul.jpg

Paul de Pessemier ’s Gravendries, auteur van vele boeken, heeft zojuist een nieuw boek uitgegeven over Ridder Hubert van Outyrve d’Ydewalle, ooit kasteelheer van het kasteel Drie Koningen, maar door de Duitsers gedurende De Tweede Wereldoorlog, afgevoerd naar Duitsland en daar gestorven. Deze biografie beschrijft de fabelachtige levensloop van een “koningskind”, die meegesleurd in de stormen van zijn tijd, zijn ridderlijke waarden hoog hield, maar uiteindelijk de strijd verloor.

Nadat Paul de Pessemier al een boek over Hubert d’Ydewalle schreef met als ondertitel Een aristocraat uit Vlaanderen en de ondergang van Rex, belicht de auteur in dit nieuw boek nog meer het menselijk aspect van een adellijke jonge man. “Ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle groeide op in twee werelden”, aldus de auteur. “Vooreerst was er de Vlaamse, waarvan hij hield en dan de Belgische , die hem opslokte. Het beschreven epos bevat een aantal bestanddelen, die we ook uit andere, tragische levens kennen. Er is de verbondenheid van de aristocratie met haar geboortegrond, naast het moeizaam overbruggen van de cultuurkloof tussen de elite en de plaatselijke bevolking”.

Rex

Het boek kan beschouwd worden als het psychisch archief waaruit alle klassieke drama’s sinds Homerus of de dood van Socrates zijn opgebouwd. “Het leven van ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle wordt gekenmerkt door morele en politieke twijfels, uiteindelijk volgt de trouwheid aan zijn eigen waarden, maar ook verraad door zogenaamde vrienden”, vervolgt Paul de Pessemier. “De jongeman die ooit als journalist en schrijver door de Rex-beweging van Leon Degrelle werd bekoord, gaat aan de wandaden van het door hem vroegtijdig ontmaskerde regime ten onder”, besluit de auteur.

Info: paul.de.pessemier@skynet.be.

 

22:26 Gepost door Reginald in Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.