Beernem

10-06-11

Dansyoga in dienstenlokaal Mirte

dans.jpg

Dansen en yoga combineren is de activiteit welke door Katrien De Waele wordt gedoceerd in het dienstenlokaal Mirte. Dit gloednieuw initiatief brengt senioren samen, die op oosterse muziek bewegen en alle spieren losgooien, zodat ze zich beter voelen in een ontspannend lichaam. Naast het lichaam, waarbij de spieren met enkele opwarmingsoefeningen los geraken, wordt eveneens de geest onderhanden genomen door te bewegen op spirituele muziekklanken.

Katrien De Waele heeft heel wat dipoloma’s op zak en bestudeerde niet alleen de oosterse, maar ook de Afrikaanse levenswijzen. Hieruit distilleerde ze een mengeling, die ze toepast in haar wekelijkse lessen in een lokaal van Mirte. “Ik heb mijn achtergronden in andere culturen, de Afrikaanse, de Derwische, Arabische, Oud Griekenland en op Gregoriaanse muziek dans ik ook, maar Afrika is eigenlijk mijn ding geweest”, opent Katrien De Waele het gesprek. “Ik ben altijd op zoek geweest naar inhoud, de eenheid van lichaam en geest. Op dat gebied zitten we in onze westerse cultuur met een serieuze erfenis. We hebben ons lichaam altijd als bedreigend gezien in plaats van het positieve ervan te ontdekken. Bijna niemand in onze cultuur heeft aandacht voor onze lichamelijkheid. Daar ben ik eigenlijk mee bezig”, vertelt Katrien De Waele.

Stress

Dat onze moderne maatschappij veel stress met zich meebrengt, is een feit. “Inderdaad”, beaamt Katrien De Waele. “Ik werk ook aan de houding. De Afrikaanse cultuur is een levenshouding. Dat is net zoals yoga. Wat de yoga voor Indië betekent, betekent de dans voor Afrika. Dat probeer ik te combineren. Ik combineer eigenlijk oost en zuid. De mensen hier komen zich ontstressen. De houding voor senioren is en blijft heel belangrijk. Naarmate men ouder wordt, zakt de wervelkolom in elkaar. Oudere mensen houden zich niet goed. Ik ben ervan overtuigd, dat dementie en lichaamshouding op elkaar inspelen. Ik zie ook in een bepaalde lichaamshouding waar de blokkades zitten. Daarnaast zijn we bezig met oefeningen waarbij men zijn eigen lichaam leert kennen. Soms is er een grote kloof tussen een persoon en zijn lichaam. Het gaat duidelijk om de levenssubstantie en de levenskracht. Deze stroom moeten we zoveel mogelijk proberen te benutten”, aldus Katrien De Waele.

Info: De lessen gaan door elke donderdag van 10 tot 11u30 in Mirte en kosten 10 euro per les. Een reeks bestaat uit tien lessen. Inschrijven bij Mirte 050/831737.

 

10:49 Gepost door Reginald in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kunt me het email adres van Katrien de Waele geven. Ik ben oud-leerling van Katrien, en haar email adres is verandert en ik kan har niet traceren en wilde haar een brief sturen.

Haar laatste adres was in Leuven dat ik had, maar dat is waarschijnlijk ook al verandert

Hoop van u te horen
vriendelijke groeten anneke Wittermans

Gepost door: Anneke Wittermans | 28-11-13

De commentaren zijn gesloten.