Beernem

17-06-11

Heemkundigen onderzoeken herwaardering van De Lieve

heemk.jpg

In Wondelgem werd een druk bijgewoonde studiedag georganiseerd over een herwaardering van De Lieve, de middeleeuwse stroom, die Gent met Damme verbond. Een interessante dag die door leden van Bos en Beverveld werd bijgewoond. Ook het discussiepanel bestaande uit Nick Mouton, schepen van Lovedegem, Paul Balthazar, schepen van Gent, Joachim Coens, schepen van Damme en Karlijn Deene, raadgever Onroerend Erfgoed van het kabinet van minister Bourgeois bracht enkele interessante gegevens.

De Lieve is een middeleeuws scheepvaartkanaal van 45 km tussen Gent en Damme, gegraven tussen 1251 en 1269. Het is één van de oudste bewaarde scheepvaartkanalen van Europa en werd gegraven in een tijdperk van grote stedelijke economische ontwikkeling, wat een reusachtige waterbouwkundige onderneming en zeer zware investering was. De stroom verbond twee van de belangrijkste economische centra van Europa. Het is een pril technisch kanaalconcept met rabotten (keersluizen), dus zonder sluizen met schutkolken. Het is tevens een vroeg voorbeeld van kanalisering van natuurlijke waterlopen en van verbindingen tussen stroombekkens. Jozef Van de Veire, Paul Van de Woestijne en Caroline Terryn behandelden een deel van de Lieve, waarna professor Van Hooydonk het geheel afsloot.

Bescherming

De Lieve is nauwelijks beschermd en is acuut bedreigd door verdwijning of verminking door verlanding, demping, bebouwing en/of industrialisering. “De eventuele verbreding van het Schipdonkkanaal kan deze rivier verder doen verdwijnen”, waarschuwde professor Van Hooydonk. “Een bescherming van De Lieve biedt talrijke kansen, zowel valorisatie als toeristische en recreatieve trekpleister, als vaarweg, de bouw en exploitatie van een replica van een Lieveschuit, valorisatie van natuurwaarden, valorisatie in het raam van haven- en scheepvaartpromotie, verder historisch onderzoek en publicaties en een combinatie met aanverwante projecten”, geeft de professor mee. Schepen Nick Mouton pleitte voor een interregionale samenwerking, terwijl schepen Joachim Coens eerder een valorisatieplan interessant vond om volgen. Karlijn Deene belichtte het beschermingsstatuut van De Lieve, terwijl schepen Paul Balthazar De Lieve belangrijk vindt voor de stad Gent.

Foto:

Het panel met Professor Van Hooydonk, Nick Mouton, Karlijn Deene, Joachim Coens en Paul Balthazar belichtte diverse facetten van De Lieve.

22:28 Gepost door Reginald in Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.