Beernem

27-05-11

Prachtige brochure van schilderijen in gemeentehuis

brochure.jpg

Op voorstel van raadslid Martine Verstringe werd een kleurrijke folder gemaakt, waarop de geschiedenis van het Beernems gemeentehuis wordt weergegeven. Aan de hand van deze plooibare folder kan men de kleurrijke schilderijen aan de wand in de trouwzaal bewonderen en ook de geschiedenis van Beernem meebeleven.

De huidige gebouwen van het gemeentehuis hebben diverse functies gekend. Zo was er ooit een weversschool in gevestigd, gevolgd door een tehuis voor ouderlingen, weeskinderen, gemeenteschool en gendarmerie. Vanaf 1850 vonden er de zittingen van de gemeenteraad plaats. Mevrouw Isabella de Vrière, dochter van de gereputeerde burgemeester de Vrière, schilderde tussen 1906 en 1908, in dertien taferelen, de glorierijke geschiedenis van Beernem en zijn belangrijkste inwoners. Met de folder in de hand kan de bezoeker de schilderijen gedetailleerd bekijken. Men start best vooraan links met schilderij 1 en volgt zo verder de chronologie.

Geschiedenis

Beernem is al bekend vanaf 847 als Berneham en vanaf 1318 kreeg het de huidige naam mee. “De schilderijen starten bij het bezoek van de Heilige Amandus, die in onze streek kwam prediken in de beginjaren 600”, vertelt schepen Mie Debruyne. “Pas vanaf 1200 stelde bisschop Marvisius de palen vast. Verder gaat het over 1302 met de terugkomst van Gilbertus na de Slag der Gulden Sporen, naar de vaartdelvers en de Slag op het Beverhoutsveld. Daarna verwoestten de geuzen de kerk en pastorij, waarna baron en barones De Vicq het Beernems kasteel bewoonden. Tijdens de omwenteling van 1798 werd koster Versele gevangen genomen. Daarna ziet men schilderijen van E.H. Vandervliet, Godfried Donche, E.H. Manghelaere, M. de Lichterveld en een vaderlandse betoging in 1830”, schetst Mie Debruyne de geschiedenis van Beernem.

De foto’s werden geschoten door Studio Kristalfoto en de teksten werden door Geert Gruyaert knap weergegeven. Drukkerij De Prest zorgde voor de praktische uitvoering.

Foto :

Schepen Mie Debruyne, raadslid Martine Verstringe en burgemeester Johan De Rycke zijn bijzonder trots op deze mooie brochure. (Foto Regi)

 

17:18 Gepost door Reginald in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.