Beernem

25-05-11

Groen! wil meer weten over pastorie Sint-Amandus

pastorie.jpg

Groen!-Beernem is bezorgd om de site rond de pastorie aan de Sint-Amanduskerk. Raadslid Rolle Debruyne wou weten hoeveel de werken voor renovatie van de pastorie en de tuin hebben gekost en of het gebouw als monument zal beschermd worden.

Schepen Carine Janssens (CD&V) rekende voor dat het ganse project zo’n 657.000 euro kostte, na aftrekking van de subsidies van het Leader Project Tielts Plateau. “De renovatie van de pastorie zelf heeft 450.000 euro gekost. De heraanleg van de tuin en het uitkuisen van de wal bedraagt 275.493 euro. Daarnaast heeft de kerkfabriek Sint-Amandus in haar budget, gespreid over verschillende jaren, ook een buitengewone toelage gevraagd van 5.000 euro voor het éénmalig onderhoud van de pastorietuin en is er nog eens 15.000 euro voor een garage gevraagd. Dit alles samen bedraagt 745.493 euro, maar voor de tuin is er een subsidie via Leader Project Tielts Plateau verkregen van 88.425 euro, wat het totale plaatje op 657.068 brengt”, aldus de schepen, die nog meegeeft dat deze sommen telkens naar voor kwamen tijdens de bespreking van het meerjarenplan en de jaarlijkse budgetten van de kerkfabriek en éénparig werden goedgekeurd.

Herstelling

Volgens de schepen was de pastorie hoogdringend aan herstelling toe, zodat niet meer kon gewacht worden om dossiers in te dienen voor nog meer subsidies. Het gebouw zal niet beschermd worden, maar vermits er zoveel geïnvesteerd werd in het project, zal het als erfgoed beschouwd worden. “De tuin wordt opengesteld voor het publiek, zodat passanten, fietsers, wandelaars daar een stop kunnen doen, wat genieten op een bank van de mooie tuin en pastorie.  Dat was een voorwaarde om te genieten van de subsidies”, vervolgt Carine Janssens. “Deze investeringen met gemeenschapsgeld komen ten goede van de gemeenschap. Hetzelfde kan gezegd worden van de investering in de pastorie, waarvan een gedeelte gebruikt wordt voor alle vergaderingen betreffende kerkfabriek Sint-Amandus, parochiale werkgroepen en de federatie”.

Foto:

De pastorie is schitterend gerenoveerd en binnenkort zal de wal weer opgevuld worden met water en de tuin worden aangelegd.

12:45 Gepost door Reginald in Actualiteit, Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.