Beernem

20-05-11

Sp.a boos op CD&V-meerderheid ivm defibrillator

hart.jpg

Nadat raadslid Danny Tant (Sp.a) in de vorige gemeenteraad een warme oproep deed om een defibrillator in de gemeente te plaatsen en een weigering kreeg van schepen Carine Janssens (CD&V) gaat Ignace Gernaey, voorzitter van de lokale Sp.a,  in de tegenaanval en pleit opnieuw voor het instellen van enkele toestellen.

Danny Tant deed het voorstel om een defibrillator aan te schaffen en deze op een strategische plaats in de gemeente te posteren, zodat bij noodzaak dit toestel heel snel binnen handbereik is. “Samen met een initiatief van het Rode Kruis had Tant een sterk onderbouwd dossier opgemaakt dat in de vorige gemeenteraad werd gepresenteerd”, aldus Ignace Gernaey. “Groot was onze verwondering toen bleek dat de huidige CD&V-meerderheid geen oren had voor dit initiatief. Door schepen Janssens werden zelfs een aantal bezwaren geopperd, die werkelijk op niets gebaseerd waren, maar die werden aangehaald om ons voorstel af te wimpelen. Zo kwam zij met het argument dat het ja maar zou overkomen als je in de sporthal van Oedelem een hartstilstand kreeg en de defibrillator in Beernem hangt. In dezelfde gemeenteraad werd de goedkeuring gegeven om meer dan 4 miljoen te spenderen aan een extra sporthal. Is een schamele 3.200 euro dan teveel om mensenlevens te redden”, vraagt Ignace Gernaey zich af. “Wat belet het gemeentebestuur om meerder toestellen aan te kopen, zodat overal waar veel mensen samenkomen en vooral waar veel gesport wordt, zo’n toestel voorzien is?”

Opleiding

Volgens schepen Carine Janssens moeten meer mensen een opleiding EHBO volgen, zodat ze op een andere manier mensenlevens kunnen redden. De Sp.a ziet het zo niet. “Reeds heel wat mensen hebben via hun werkgever of uit hoofde van hun beroep een reanimatiecursus gevolgd. Elke zichzelf respecterend bedrijf heeft minstens een paar mensen in dienst die hulpverlener zijn en dus kunnen reanimeren. Het is dan ook de verdomde plicht van het gemeentebestuur als werkgever van tientallen, zeg maar een paar honderd mensen ook binnen hun personeelsbestand een paar hulpverleners te hebben. Het gebruik maken van een levensreddend toestel is niet zo moeilijk aan te leren. Elk toestel bevat immers informatie over hoe men het aan de praat krijgt. Nog maar eens werd een goed voorstel door een oppositiepartij ingediend, niet weerhouden. Dit is een gemiste kans, dit is schuldig verzuim”, beweert Ignace Gernaey.

Foto:

Ignace Gernaey vindt dat de gemeente een kans mist om mensenlevens te redden in geval zich een levensbedreigende situatie voordoet.

08:46 Gepost door Reginald in Actualiteit, Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.