Beernem

16-05-11

Minister Bourgeois brengt een bezoek aan het Regionaal Landschap Houtland

Vanuit het kasteel Ryckevelde, via landbouwer Van Bellgehem in de Zomerstraat-west te Sijsele, belandde een fietsgroep, aangevoerd door Vlaams minister Bourgeois in de Casale del Vino in Oedelem. Bij deze gelegenheid stelde minister Geert Bourgeois, tien jaar steun van Onroerend Erfgoed aan de Vlaamse regionale landschappen in de kijker.minister.jpg

Men kan zich de vraag stellen waarom vanuit onroerend erfgoed geld aan de regionale landschappen wordt gegeven en waarom die zo belangrijk zijn. Om daarop een antwoord te krijgen, ging de minister even terug in de tijd. “De Regionale Landschappen waren aanvankelijk een doelgroepinstrument van het natuurbeleid”, aldus de minister. “Begin 2001 besliste minister Johan Sauwens om een budget te voorzien voor subsidie aan de regionale landschapen in het kader van algemene landschapszorg, dit om dat hiermee beoogt werd het behoud, het herstel en de ontwikkeling van cultuurhistorische en esthetische landschapswaarden te bewerkstelligen. Een landschapsanimator werd in dienst genomen. Via een decreetwijziging in 2001 aan het landschapsdecreet van 1996 evolueerden de Regionale Landschappen tot een doelgroep- en gebiedsinstrument voor natuur- en landschapsbeleid”, legt de minister uit.

Na 2001

Vanaf 2002 werd er tevens een budget voorzien voor het uitvoeren van werken in het kader van algemene landschapszorg, zowel bij lokale overheden als bij particulieren. “Het oorspronkelijk budget van 250.000 euro werd naar 750.000 opgetrokken en aangevuld met een Europese subsidie kwamen de Regionale Landschappen boven de één miljoen euro. Hiermee werden de landschapsteams geboren, die vanaf het begin maximaal gebruik maakten van sociaal-economiebedrijven. De landschapsanimatoren en landschapsteams geraakten verankerd in de werking van regionale landschappen. Nu, onder mijn bewind is het budget gegroeid naar 1,9 miljoen euro. Ik nam de beslissing om de subsidiëring van de Regionale Landschappen decretaal te verankeren door het opstellen van een uitvoeringsbesluit. Tevens wilde ik een erkenning vanuit Onroerend Erfgoed toevoegen vermits de RL enkel werden erkend vanuit het natuurdecreet. De Vlaamse Regering keurde het uitvoeringsbesluit goed, die de erkenning en de subsidiëring van de RL regelt. Door de besparingsmaatregelen viel het budget terug op 1,6 miljoen euro”, legt minister Bourgeois uit.

Juridisch kader

Vorige week publiceerde het Belgisch Staatsblad het Ministerieel Besluit tot vaststelling van de algemene toekenningvoorwaarden van de projectmiddelen voor de landschapswerking van regionale landschappen. “Vanaf dit jaar hebben we een nieuwe start kunnen maken, dit op basis van een duidelijk juridisch kader, nieuwe duidelijke afspraken en wederzijdse verbintenissen. Ik blijf ervan overtuigd dat deze weg nodig was om in de toekomst op een bevredigende manier verder te kunnen werken aan het herstel van het Vlaams landschap en haar typische erfgoedkenmerken”, besluit de minister.

Foto :

In Casale del Vino gaf minister Bourgeois het voorbeeld en scheerde een haag onder het goedkeurend oog van zijn medefietsers uit het Regionaal Landschap.

18:03 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.