Beernem

12-05-11

Beernem is benoemd tot Toneelgemeente van Vlaanderen

Opendoek pakte tijdens de Week van de Amateurkunsten voor de derde keer uit met Toneeltgemee, een project waarmee de organisatie steden en gemeenten, die op een systematische manier het amateurtheater ondersteunen, in beeld wil brengen. Beernem werd verkozen uit niet minder dan 24 gemeenten en steden om als enige tot toneelgemeente van Vlaanderen te worden benoemd.

toneel.jpg

Peter Vandecaveye, voorzitter van het toneelgezelschap Wonnebronne, vond dat zijn gemeente het goede voorbeeld gaf en schreef deze dan ook in voor Toneeltgemee. Blijkbaar met succes, want gedurende een jaar lang mag de gemeente de titel van toneelgemeente dragen. “Ik vond dat onze gemeente alles uit de kast haalt om het amateurtheater te ondersteunen”, aldus Peter Vandecaveye. “Zo is er aan zeer voordelige tarieven infrastructuur te huur voor zowel voorstellingen, repetities, stockeermogelijkheden als vergaderingen. Daarbij komt dat de gemeente met het Ontmoetingscentrum De Kleine Beer, niet enkel over een polyvalente zaal beschikt, maar ook over een volledig uitgeruste theaterzaal. De selectiecommissie waardeerde bovendien dat er een duidelijke visie uitgaat van de gemeente en haar relatie tot amateurtheater. Het gemeentebestuur werkt graag mee aan projecten, maar zal er zelden zelf initiëren. De gemeente is er immers van overtuigd dat projecten heel wat meer draagkracht en weerklank hebben als het initiatief van de vereniging of kunstenaars uitgaat. Bij de cultuurbeleidcoördinator, burgemeester en schepenen is ook een grote betrokkenheid en interesse te merken naar het amateurtheater toe”, vindt Peter Vandecaveye.

Trots

Naast cultuurschepen Carine Janssens, was ook burgemeester Johan De Rycke trots dat Beernem tot toneelgemeente werd verkozen.  “Toen ik in Gent tijdens de proclamatie op het hoogste schavotje werd geroepen, wel dat deed iets”, aldus een trotse Johan De Rycke. “Het was zelfs een emotioneel moment. Toen ik als burgemeester van een kleine gemeente tussen al die grote gemeenten en steden naar voor werd geroepen had ik slechts één zin in gedachten, namelijk : ‘Dat meendje niet’, aldus de burgemeester. “De gemeente Beernem heeft een verkeersbord in de wacht gesleept, waarop staat dat we voor 2011 verkozen zijn als toneelgemeente van Vlaanderen”, voegt schepen Carine Janssens er aan toe. “Naast steden als Oostende en Hasselt, zijn wij slechts kleine garnalen, maar toch maakten we het verschil. Voorzitter Peter Vandecaveye vond dat we op socio-cultureel vlak goed bezig zijn en stelde voor om ons in te schrijven. Zaken zoals zeer voordelige tarieven, aparte en volledig uitgeruste theaterzaal, een goede logistieke en technische ondersteuning gepaard gaande met een duidelijke visie met betrekking tot het amateurtheater, vormden de ingrediënten waarop de jury zich baseerde om ons tot eerste gemeente uit te roepen”, legt Carine Janssens uit.

Wonnebronne

Het gemeentebestuur doet graag beroep op Wonnebronne om mee te werken aan projecten zoals kleine taferelen opvoeren bij evenementen bij Open Monumentendag. “Onlangs werd Wonnebronne ook voorgesteld bij de Provincie om locatieprojecten te doen”, vervolgt Carine Janssens. “Ook de deelname aan grote projecten in het verleden werd niet geschuwd. Denk maar aan Tricotri, Salle ami, waarbij de gemeente op logistiek en financieel vlak veel ondersteuning heeft geboden. Ook de promotionele ondersteuning en waardering onder de vorm van een cultuurprijs werd beoordeeld. Zo kunnen verenigingen die een voorstelling opvoeren in het OC mee opgenomen worden in de programmabrochure, die over Groot-Beernem wordt verspreid. Ook op de website van Beernem en de infoborden wordt er promotie gevoerd”, geeft Carine Janssens nog even mee.

10:53 Gepost door Reginald in Actualiteit, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.