Beernem

04-05-11

E.H. Karel Strobbe gehuldigd voor 70-jarig priesterschap

Heel wat positieve reacties kwamen op het artikel over Karel Strobbe in het BH, vandaar dat we het ook de bloglezer niet willen onthouden :

 

E.H. Karel Strobbe, geboren in Beernem op 20 april 1915, werd vorige week gehuldigd voor zijn 70-jarige priesterschap. Op 20 april 1941 werd Karel Strobbe in de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge tot priester gewijd. Jarenlang gaf hij les aan het college te Diksmuide en was pastoor van drie verschillende parochies. Thans is hij al enkele decennia terug in Beernem en woont in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.

priest.jpg

Als zoon van een timmerman zag Karel Strobbe het levenslicht in de timmermanswinkel in de Rollebaanstraat. “Bij mijn geboorte was mijn vader aan het front en keerde pas in 1919 terug. Mijn moeder, met drie kinderen, had ondertussen geen inkomen en kende een moeilijke periode”, vertelt Karel Strobbe. “Ze hield wat kleinvee, zodat we toch relatief goed de oorlog doorkwamen. Onderpastoor Lambrecht en mijn nonkel Gusten Strobbe drongen er op aan mij naar het college in Tielt te sturen, waar ik zes jaar Latijn-Grieks volgde. Mijn grote droom was muziek te studeren, maar onder invloed van kanunnik Dubois, besloot ik naar het seminarie te trekken. Ik studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare en nadien aan het Groot Seminarie te Brugge, waarna ik tot priester werd gewijd. Toen was er geen gebrek aan pastoors en bijna alle jonge priesters gaven les in katholieke colleges. Pas op latere leeftijd, tussen 40 en 50 jaar, werden we aangesteld als onderpastoors op een parochie. Ik werkte als pastoor in Lampernisse en combineerde mijn taken als pastoor met het lesgeven aan het college”, aldus Karel Strobbe, die vooral taalvakken onderwees.

Parochies

Zoals het met de meeste priesters gaat, muteerde ook Karel Strobbe naar verschillende parochies. “Van 1958 tot in 1967 was ik pastoor in Lampernisse, waarna ik naar Schuiverskapelle trok en in 1972 aangesteld werd als pastoor in Koolskamp en dit tot mijn pensioen in 1980, waarna ik naar mijn familie in Beernem terugkeerde. In het begin van mijn loopbaan waren de pastoor, de burgemeester, de notaris en de dokter de belangrijkste mensen van het dorp. Als pastoor lag er voor mij een taak weggelegd, die verder ging dan het kerkelijke alleen. Ik moest ook bemiddelen in familiezaken, tussenkomen in ruzies enz…Toch behield ik er overal goede herinneringen, maar Lampernisse maakte door zijn kleinschaligheid het meeste indruk op mij. Met politiek hield ik me nooit bezig, want dorpspolitiek gaat soms meer over families dan over partijen. Ik ben altijd gelukkig geweest op een rustige, landelijke parochie. Het stadsleven was niet aan mij besteed”, weet Karel Strobbe.

Hobby’s

Wie denkt dat iemand van hoge leeftijd geen hobby’s meer heeft, is aan het verkeerd adres bij Karel Strobbe. “Ik ben altijd een echte muziekliefhebber geweest. Mijn peter August Strobbe, besmette me met die microbe en heeft me heel wat instrumenten leren bespelen. Ik startte met de piccolo, de fluit, de klarinet en eindigde met de saxofoon. Daarna leerde ik piano spelen in het college van Tielt en heb ook vijf jaar vioolles gevolgd. Jozef D’hont, toenmalige koster van Beernem, leerde me de orgel bespelen. Ik gaf zangles en was zelfs dirigent van koren en van een fanfare”, aldus Karel Strobbe, die op latere leeftijd de computer ontdekte en er leerde mee omgaan.

 

Foto: Priester Karel Strobbe, tussen priester Eddy Van Maele en deken Luc Deschodt, terwijl priesters D'hondt en Vercruysse assisteren.

PS. Een uitgebreid interview kan men lezen in Vrije Tijd van mei 2006

 

14:21 Gepost door Reginald in Familie, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.