Beernem

25-04-11

Beernemse scouts vieren 50-jarig bestaan

Tijdens het weekend van 15 april vierden de Beernemse scoutsleden, gedurende drie dagen, hun gouden jubileum. Op de terreinen langs de Bargelaan, werd een reuzentent opgetrokken, waarin heel wat festiviteiten doorgingen. De weergoden waren de scouts gunstig gezind, want het werden echt drie dolle, zonnige dagen.

scouts.jpg
De huidige leiding is dan ook maandenlang bezig geweest om dit feest te organiseren. “Samen met de oud-leiding en een ganse groep enthousiaste leiders waren we maandenlang in de weer met de voorbereiding en organisatie van dit jubileum”, vertelt hoofdleider Ruben Strobbe. “De Beernemse scouts moeten doorgaan en zich manifesteren op avondmarkten, op startdagen, op fuiven en zoveel meer, maar vooral op de wekelijkse activiteiten. Scouting biedt kansen om te leren opkomen voor jezelf, om te luisteren naar anderen, eigen keuzes te maken en zelf dingen te realiseren. Want kinderen en jongeren hebben ook eigen vragen en een eigen mening. Het is een sociaal gebeuren. We behouden een gezonde kijk op wat er in de wereld gebeurt, dichtbij of veraf. Kamperen, op tocht gaan, sjortechnieken enz…vormen factoren die een band scheppen met de natuur en de omgeving rondom ons. Scouts is soms eigenzinnig, een beetje wispelturig, maar vooral speels, sportief, fijngevoelig, creatief, enthousiast, misschien zelfs een tikje lekker stout en ondeugend, maar vooral keihard”, somt Ruben Strobbe alle eigenschappen van het scoutisme op.


Ontstaan


De Beernemse scouts bestaat sinds 1961. “De mannen van het eerste uur waren Jacques Dhoore, Johan Landsoght, Peter Bohm en Johan Van Haecke”, vervolgt Ruben Strobbe. “Onder leiding van Gaby Coucke werd de groep jongverkenners en verkenners uitgebreid met een welpenafdeling. Samen met de andere leiders van het eerste uur, was de scouts klaar om Beernem te veroveren. Twaalf jaar later toonden de meisjes dat ze ook hun mannetjes konden staan. In 1973 werden namelijk op initiatief van Annemie Roets, Marie-Anne Deboever en Sabine Carmeyer, de meisjesgidsen toegevoegd aan scouting Beernem. Niet veel later verhuisden de VVKS-jongens en meisjes van het Waterkasteel, naar hun nieuw onderkomen in centrum Berenheem. Bij het 30-jarige bestaan kregen de scouts een nieuw lokaal in het schoolpark van de Bargelaan, een lokaal dat we nog altijd met evenveel trots bezetten. In 1997 besloten de jongens en de meisjes de handen in elkaar te slaan en zo werd de VVKSM Sint-Amandus gevormd. Daarna volgden de vieringen van 40 jaar scouts en 100 jaar internationale scouting. Ondertussen veranderde VVKSM van naam in Scouts & Gidsen Vlaanderen en zijn wij met onze scouts uitgegroeid tot een groep van bijna 200 leden en meer dan 20 leiders”, vertelt Ruben Strobbe de geschiedenis.

12:06 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.