Beernem

04-04-11

Amateur-archeoloog, Nikolay Holthof, wil met iedereen samenwerken

Nikolay Holthof uit Sint-Joris is een amateur-archeoloog, die door zelfstudie heel wat kennis verworven heeft over de plaatselijke geschiedenis van Groot-Beernem. Door het Comité voor Open Monumentendag voelt hij zich opzij geschoven. Volgens Holthof wordt er zelden beroep gedaan op zijn verworven kennis, ondanks het feit dat hij zich steeds bereid voelt om een helpende hand uit te steken.

nik.jpg
Nikolay Holthof is van Duitse afkomst en zoals hij zelf aangeeft, heeft hij een ander idee over bepaalde zaken als erfgoed en ideeën die met archeologie te maken hebben. Tevens verwijt hij het bestuur van Bos en Beverveld dat ze hem niet als lid willen binnenhalen omdat hij te min is. “Volgens het bestuur ben ik maar een loodgieter, maar ik heb me opgewerkt en heb al heel wat onderzoekingen gedaan. Mijn conclusies stroken niet altijd met hetgeen er in de heemkring naar voor wordt gebracht”, aldus Nikolay Holthof, die hunkert naar erkenning van hetgeen hij realiseerde. “Ik heb ook heel wat gevonden rond de Sint-Lambertuskerk. Ook heb ik onderzoek gedaan naar de oude brouwerij Brouckaert op de Oedelemse Markt. Daar heb ik heel wat zaken bovengehaald, die ik hier in huis in een kijkkast heb staan, maar daar wordt niet over gesproken”, aldus Nikolay Holthof.

Archief


Nikolay Holthof kocht ooit een archief op tijdens een veiling over de streek. “Ik zat er naast leden van Bos en Beverveld, maar kende die mensen toen niet. Ik bood boven hen en kreeg het archief. Dat is me nog altijd kwalijk genomen, ondanks het feit dat de kring het terug kon kopen”, aldus Holthof, die bij hem thuis heel wat interessante voorwerpen verzamelde. “Ik heb de wallen van het Blauw Kasteel onderzocht, maar nergens wordt mijn naam vermeld in het boek. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daarom heb ik in Sint-Joris het initiatief genomen een eigen heemkring op te richten. Een reden waarom ik in de erfgoedcel niet aanvaard wordt, is omdat ik mijn mond niet opendoe. Ik wil echter nog steeds samenwerken met iedereen, maar als er nooit geen wisselwerking ontstaat, dan zie ik het nut ervan niet meer in. Geschiedenis en archief is van iedereen. Dat is niet van mij, niet van anderen, maar van de ganse gemeenschap. Ik wil enkel de waarheid en als mens behandeld worden”, besluit Nikolay Holthof.
Schepen Patricia Waerniers, verantwoordelijke voor de Erfgoedcel, neemt alles met een korreltje zout. “Nikolay Holthof heeft meegewerkt aan de duivententoonstelling. Een samenwerking met hem behoort wel tot de mogelijkheden, maar hij mag zich niet fixeren op zijn eigen ideeën en moet openstaan voor andere meningen”.

10:47 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Nikolay Holthof doet zijn beklag ... (04-04-2011). Zijn dat zijn eigen woorden? Uit een mailbericht? Aan wie gericht?
Als bestuurslid van de heemkring Bos en Beverveld ben ik onaangenaam verrast om de uitlatingen van de heer Holthoff aan te treffen op de populaire Beernem-blog. Op zijn beweringen valt heel wat aan te merken. De toon ervan nodigt niet uit tot samenwerking. Zijn bekentenis dat hij zelf archeologische opgravingen heeft gedaan, wellicht zonder officiële toelating, is niet voorzichtig. Voor de volledigheid toch ook even opmerken dat de heemkring Bos en Beverveld niet betrokken was bij het boek over het Blauw Kasteel (waarin zijn naam niet was vermeld). En dat hij de bestuursleden van de heemkring nog niet kende ten tijde van de fameuze veiling in Damme, durf ik zeer sterk betwijfelen. Dat wij niet bereid waren om dat archief van hem af te kopen aan een voor ons veel te hoge prijs, is ons goed recht en kan ons moeilijk kwalijk genomen worden. Verder nog alle succes gewenst met de nieuwe heemkring te Sint-Joris.

Gepost door: Ronny Debbaut | 07-04-11

De commentaren zijn gesloten.