Beernem

02-04-11

Interessante schenking door Paul de Pessemier aan Bos en Beverveld

Jonkheer Paul de Pessemier ’s Gravendries van het Slot van Laarne bezorgde de heemkundige kring Bos en Beverveld een schenking in de vorm van enkele jaargangen van het schitterend tijdschrift Historische Woonsteden & Tuinen, waarin alle kastelen van België worden beschreven en geïllustreerd met schitterende kleurfoto’s. Voor de heemkundige kring is dat een mooie aanwinst.

schenking.jpg
Paul de Pessemier, die in het Slot van Laarne woont en auteur van diverse boeken, beloofde aan de heemkundige kring Bos en Beverveld deze tijdschriften over te maken. Vorige week haalde bestuurslid Wilfried Lauwers de schenking op. “We kregen een mooie rondleiding in het prachtige kasteel”, aldus Wilfried Lauwers. “Dit kasteel dat bewoond is, dateert uit de XIVde eeuw en ligt op zo’n 15 kilometer van Gent. Het is eigendom van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België. We kregen er een overzicht van uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen. In het kasteel wordt ook de Europees vermaarde Zilvercollectie Dallemagne bewaard. Ook het archief in de kelders is indrukwekkend”, aldus Wilfried Lauwers, die nog meegeeft dat Paul de Pessemier het 14-de eeuwse ingangskasteeltje, de kapel, de noordelijke vleugel, de dakbedekking, de weermuren en de vier paviljoenen liet restaureren.


Schenking


De schenking voor de heemkundige kring is van een grote waarde. “Het verrijkt onze geschiedenis over de kastelen in België”, verduidelijkt secretaris van de heemkring, Etienne Van Wonterghem. “Mensen die onderzoek doen naar de kastelen in ons land, kunnen hier hun voordeel mee doen. Momenteel ligt ons archief opgeslagen in gemeentelijke gebouwen, want de renovatie van ons lokaal in ’t Schepenhuys in Oedelem, is nog steeds aan de gang. We kijken dan ook met veel belangstelling uit naar het einde van de werken, zodat we nog maar eens kunnen verhuizen naar onze locatie. Alle schenkingen van archieven zijn steeds welkom. Bij ons wordt alles in de beste omstandigheden bewaard voor het nageslacht”, aldus Etienne Van Wonterghem.
Info: Eekhoekstraat 5 – 9270 Laarne, tel : 09/230.91.55. Te bezoeken vanaf 1 mei tot eind september iedere zondag om 15 uur en in juli en augustus iedere donderdag en zondag om 15 uur olv een gids. Groepsbezoek is alle dagen mogelijk, reservering tien dagen vooraf.
Foto :
Paul de Pessemier, hier met Wilfried Lauwers, gaf een mooie rondleiding in het prachtige kasteel.

19:06 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.