Beernem

12-03-11

Groen!-Beernem voert actie aan schoolpoort in Oedelem

Volgens Groen!-Beernem lijkt Beernem op het vlak van veiligheid rond schoolomgevingen een achtergesteld gebied. De oppositiepartij klaagt het gebrek aan octopuspalen aan, het feit dat er geen veilige schoolroutes zijn, geen herinrichting van de schoolomgevingen, geen invoering van zone 30 in het centrum van Oedelem en geen extra veiligheidsmaatregelen voor voetgangers en fietsers tijdens de werken voor de heraanleg van de markt van Oedelem.groen.jpg

Groen!-Beernem stelt dat de verkeersveiligheid voor schoolkinderen duidelijk niet in de bovenste lade van het schepencollege ligt. “Enkele jaren geleden mochten de scholen zich wel inschrijven in het octopusplan, maar de bekroning van alle inspanningen, namelijk een octopuspaal kon er niet vanaf”, opent Ignace Tousseyn, voorzitter van Groen!-Beernem, het gesprek.  “Veel ouders vertellen ons dat ze hun kinderen zelfs niet op de fiets naar school durven begeleiden. De bevoegde schepen reageert echter met wereldvreemde commentaar, zoals dat octopuspalen niet commercieel en bovendien niet uniform zijn. In gans Vlaanderen staan er al meer dan 500. We vragen ons af of al die gemeenten met een octopuspaal aan hun schoolpoorten dan allemaal zo dom zijn”, aldus Tousseyn.

Verantwoordelijkheid

“Al in 2005 voerden we actie voor veiliger schoolomgevingen”, vervolgt Tousseyn. “We kregen talrijke beloftes te horen, maar geen enkele werd gerealiseerd. Zes jaar later is er nog niks veranderd. Dit toont aan dat het CD&V-bestuur, weinig bekommerd is om de zachte weggebruikers. We zijn het wachten meer dan beu. Het wordt tijd dat het gemeentebestuur de gepaste maatregelen neemt om elke schoolomgeving verkeersveiliger in te richten. Er zijn genoeg middelen, zoals gekleurd asfalt, een octopuspaal en extra beveiliging van het zebrapad, verkeersremmers, bredere voetpaden, herbekijken van parkeerplaatsen enz…Ook de zone 30 in het centrum van Oedelem is nog steeds niet van kracht. Vermits er nog steeds niets is gebeurd, hebben we onszelf een baard aangemeten, een lange baard, die symbool staat voor het eindeloos wachten op enige vooruitgang. Ook lanceren we een Facebookpagina Een Octopuspaal aan elke Beernemse school . Daar kunnen bekommerde mensen zich melden om één stem te vormen”, aldus Ignace Tousseyn.

Zone 30

Schepen Jos Sypré begrijpt het nut niet van dergelijke actie. “Vooral nu niet terwijl de werken op de Markt bezig zijn. Eenmaal de werken voorbij zijn, komt er een zone 30”, verzekert de schepen. “Ondertussen voert de politie extra controle uit en voor elke schoolpoort is er al een zone 30 ingevoerd. Toch moet ik meegeven dat we in de Bruggestraat niet vrij zijn om te doen wat we willen, want dit is een gewestweg. We zitten echter niet stil. De voetpaden zijn heraangelegd en de zebrapaden geaccentueerd met gekleurde tegels”, aldus de schepen.

12:29 Gepost door Reginald in Actualiteit, Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.