Beernem

28-02-11

Waarom moet de kiosk op de Oedelemse markt weg?

Deze week is men gestart met de afbraak van de kiosk, die al tientallen jaren op de Oedelemse markt staat opgesteld. Heel wat tegenstanders begrijpen niet waarom men nu deze kiosk weg wil. Bij het uitschrijven van de opdrachten naar architectenbureau’s voor de heraanleg van de marktplaats, werd de kiosk niet meer weerhouden. Een stukje erfgoed verdwijnt uit het Oedelemse straatbeeld.kiosk.jpg

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse Kommandantuur ingericht in het toenmalige huis Bockaert, dat ook al lang verdwenen is. Op hetzelfde ogenblik startten de Duitsers met de bouw van een bunker, zo dicht mogelijk bij de Kommandantuur. Een eerst kiosk werd gebouwd en dat was vooral om de aandacht van overvliegende Engelse verkenningsvliegtuigen te misleiden. Uit oude foto’s bij de tekst over de Oedelemse markt, van de hand van Henri Zutterman, verschenen in het jaarboek van de heemkundige kring Bos en Beverveld, zien we dat er voor de kiosk zelfs een bloemenperk werd aangelegd. De Duitsers verplichtten  de muziekmaatschappij regelmatig op te treden. Na de oorlog werd de kiosk in 1919 weer afgebroken. De bunker werd dichtgemaakt, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze opnieuw opengemaakt om te dienen als schuilplaats bij een eventueel bombardement. Pas in 1994 werd de kiosk overdekt, wat in de Beernemse gemeenteraad veel oppositie opleverde, omdat de kostprijs opliep tot ongeveer twee miljoen franken. In 1995 gingen dan de eerste kioskfeesten door, samenvallend met de aanstelling van burgemeester Walter Van Parijs als nieuwe burgemeester van Groot-Beernem. Tot zover een beetje geschiedenis over de kiosk.

Nieuw concept

De toekomstige Oedelemse Markt oogt modern en kindvriendelijk. Het meest opvallend in het winnende ontwerp is de afwezigheid van de karakteristieke kiosk, die kennelijk in de weg stond. De tijdelijke vennootschap Orizon heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de heraanleg van de Oedelemse Markt. Wat meteen opvalt in het eigentijdse en creatieve ontwerp, is de afwezigheid van de kiosk die al vijftien jaar het uitzicht bepaalt op de Oedelemse Markt. Volgens ingenieur-architect Karel Bauwens belemmert de kiosk het zicht op het mooie Schepenhuys. “Zonder kiosk krijgt de Markt ook een meer open pleinkarakter. De drie elementen die in het oog zullen springen, zijn de kerk, het Schepenhuys en de oude oorlogsbunker. Rondom deze constructies komt natuursteen, waardoor ze meer in de verf worden gezet. Een fietsenstalling zal worden gecreëerd aan de voorzijde van het plein in de vorm van een luifel, die voor evenementen tot een podium kan worden omgebouwd. Op het nieuwe plein zullen de voetgangers voorrang krijgen op de auto’s, zodat de huidige, verwarrende situatie plaats zal maken voor exclusieve voetgangerszones. De parkeerstrook verhuist naar de rechterkant van het plein”, aldus Karel Bauwens, die eraan toevoegt, dat de bunker wel wordt behouden.

“Deze lelijke bunker integreren in het totaal concept was geen gemakkelijke opdracht”, vertelt architect Jan De Clercq. “Boven op de bunker komt een stenen verhoog, waarrond een waterpartij met fonteinen wordt gecreëerd”.

Waar de kiosk naartoe moet, is nog koffiedik kijken. Volgens burgemeester Johan De Rycke zal deze na de ontmanteling, een voorlopige plaats krijgen in één of andere loods, totdat men een locatie gevonden heeft, waar men ze opnieuw kan opstellen.

 

Foto: Een laatste foto van de kiosk, waarop enkele tegenstanders voor de afbraak, een spandoek spanden.

15:52 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.