Beernem

28-01-11

Protestactie voor school Ter Bunen in Oostveld ivm verkeersveiligheid

Zowel de kinderen als de ouders hebben vandaag een protestactie voor het schooltje Ter Bunen in Oostveld gehouden. Aangeklaagd wordt dat er in de schoolomgeving van de Tinhoutstraat veel te snel wordt gereden en dat er één of andere dag slachtoffers te betreuren zullen vallen.

 verk1.jpg

Enkele ouders hebben voor de school een petitie ondertekend waarin gevraagd wordt meer veilige omstandigheden uit te bouwen voor de schoolpoort. “Met deze actie willen we meer zichtbaarheid creëren om voorbij passerende wagens er op te wijzen dat er hier een school gelokaliseerd is in de Tinhoutstraat”, aldus directeur Jan Hooft. “Ons probleem is dat er hier heel veel zwaar verkeer doorrijdt en men feitelijk niet voldoende kan zien, vanop een bepaalde afstand, dat er hier een school is. We moeten soms mirakels doen om onze kinderen toe te laten veilig de straat over te steken. We willen samen met de gemeente in overleg gaan om te kijken hoe we hier iets in het straatbeeld kunnen aanbrengen om onze school meer zichtbaarheid te geven. We willen niet wachten tot we alweer een keer een kind moeten oprapen”, aldus directeur Jan Hooft.

 

Kinderen

 

De kinderen vonden het leuk om op dergelijke manier een proteststem te laten horen. “Ik vind deze actie goed en op deze manier kunnen we de aandacht van de gemeente trekken, dat er hier misschien toch palen komen”, aldus de 11-jarige Eline Callewaert. “Het is hier heel gevaarlijk en we kunnen soms moeilijk oversteken, want er rijden hier veel wagens veel te snel”.

Ook Groen! mengt zich in het debat. “Dit probleem rond verkeersonveiligheid aan de scholen in Beernem sleept, tot veler ergernis al verschillende jaren aan”, stelt Ignace Tousseyn vast. “In de ons omringende gemeenten hebben verantwoordelijke politici wel de nodige maatregelen genomen om schoolomgevingen en schoolroutes veiliger te maken. Wij, vanuit Groen! hebben al verschillende malen geklaagd om Octopuspalen te plaatsen, maar zonder resultaat. We zijn verheugd dat er eindelijk vanuit de scholen reactie komt om deze aanslepende wantoestand en het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van de betrokken schepenen aan te klagen. We vrezen, samen met de directeurs van de Beernemse scholen, dat er eerst een zwaar ongeval zal moeten gebeuren, vooraleer men wakker schiet”, meent Ignace Tousseyn.

 

Schepen

 

Jos Sypré, schepen van verkeer, had zich verontschuldigd, maar liet weten dat de gemeentelijke overheid nooit Octopuspalen heeft beloofd. “Het Octopusplan is een interactief proces waarbij alle Beernemse lagere scholen samen met de leerlingen, leerkrachten, ouders, directie de verkeersknelpunten in hun schoolomgeving vastgesteld hebben.

 

In overleg met politie gaan we na welke effectieve oplossingen er kunnen geboden worden aan de gestelde problemen. Die analyse is momenteel bezig zoals correct gesteld in het artikel. We zijn de Beernemse lagere scholen trouwens heel dankbaar voor het mee-denken over de verkeersveiligheid van hun schoolomgeving..we laten onze schoolkinderen heus niet in de kou staan!!! De vraag naar het plaatsen van Octopuspalen aan iedere Beernemse lagere school werd enkele jaren terug reeds door Groen! in de gemeenteraad gesteld.

We hebben toen negatief geantwoord omdat zo'n palen niet bijdragen tot de verkeersveiligheid van de schoolomgeving.

D'r is ook geen uniformiteit: in sommigen gemeenten vind je gekleurde palen, palen als boekentassen of kleurpotloden.

 

Met ons Octopusplan gaan we veel verder, veel dieper en trachten we de verkeersgedragingen in kaart te brengen en de schoolomgevingen daadwerkelijk op maat te beveiligen...

Zo kregen alle Beernemse lagere scholen onlangs fluorescerende materialen, lessenpakketten, alsook voor iedere leerling een kaart met de voor hen veilige schoolroutes. Dit schooljaar plannen we ook nog een praktijkles dode hoek”, geeft de schepen mee.

 

Voor meer Foto's  zie : http://www.bloggen.be/groot_beernem

17:55 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.