Beernem

27-01-11

Designer Tim Baute op meubelbeurs in Keulen

De 29-jarige Tim Baute, woont en werkt in Beernem en kreeg de liefde voor het meubelenontwerpen mee vanuit zijn thuisbasis. Zijn vader werkte als smid en Tim groeide op in een omgeving van materialen en machines, met als gevolg dat hij thans designartikelen ontwerpt. Deze week exposeerde hij zijn creaties in een expo van de internationale meubelbeurs, waardoor hij een plaats inneemt tussen de allergrootsten.

tim.jpg
Tim Baute ging pas een jaar geleden aan de slag in bijberoep. “Ik ben pas een jaar bezig en beschik niet over een showroom voor mijn ontwerpen”, aldus Tim Baute, die onlangs een maand lang exposeerde in Kortrijk. “Ik werkte altijd graag met mijn handen en in het secundair onderwijs genoot ik ervan om tijdens de lessen lassen en constructie aan het werk te kunnen. Mijn liefde voor meubels groeide door het experimenteren met materialen en technieken. Daarna studeerde ik voor interieurvormgeving aan het Sint-Lucas in Gent en daarna volgde ik meubelontwerp aan het KHM. Thans werk ik samen met mijn broer in de zaak van mijn vader, die ondertussen met pensioen is gegaan”, vertelt Tim Baute, die graag kringloopwinkels afschuimt op zoek naar allerlei materialen. “Mijn ideeën doe ik op tijdens reizen of een gewone wandeling door de stad. Het ganse productieproces wil ik beheersen, van schets tot productie. Na een schetsmatig ontwerp, probeer ik het voorwerp in mekaar te steken. Mijn prototypes maak ik zelf, zodat ik veel kosten bespaar”, aldus Tim Baute.


Naambekendheid


Vorig jaar was Tim Baute nog zelf een bezoeker van de meubelbeurs in Keulen. “Vandaag behoor ik tot één van de ontwerpers waarvoor toch zo’n honderdduizend bezoekers naar Keulen komen. Momenteel behoor ik misschien nog tot het peloton van de onbekende designers, maar stilaan probeer ik toch wat naambekendheid te krijgen. Ik denk erover na om deel te nemen aan de lente- of herfstselecties van Design Vlaanderen. Met mijn ontwerpen ga ik graag in tegen het conventionele. Naast mijn ontwerpen voor futuristische meubelen, wil ik zeker niet het functionele uit het oog verliezen. Voor de rest is het koffiedik kijken naar de toekomst toe. Voorlopig werk ik op bestelling. Voor bepaalde artikelen ben ik nog op zoek naar een producent. Ontwerpen in opdracht van een bedrijf schrikt me zeker niet af, want ik sta open voor alle mogelijkheden”, aldus Tim Baute.

11:55 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.