Beernem

25-01-11

Ouders plannen protestactie voor schoolboort Ter Bunen in Oostveld

Vrijdagmorgen, op 28 januari om 8u30, plannen enkele ouders van kinderen van de wijkschool Ter Bunen een protestactie tegen de verkeersonveiligheid rond de school. Ondanks het feit dat de kinderen meewerkten aan het Octopusplan om de verkeersknelpunten in Oedelem te detecteren en veiliger schoolroutes te zoeken, wil het gemeentebestuur niets weten over het plaatsen van Octopuspalen.verkeer.jpg

De wijkschool Ter Bunen ligt langs de Tinhoutstraat, een lange brede weg, die autobestuurders uitnodigt om er sneller te rijden dan de toegelaten 30 km/uur in de schoolomgeving. Toen wij er polshoogte kwamen nemen, zagen we hoe een landbouwtractor aan hoge snelheid voorbij zoefde. “Het is er zeer gevaarlijk”, wil directeur Jan Hooft kwijt. “Alle dagen hou ik mijn hart vast, want één of andere dag zullen we geconfronteerd worden met een zwaar ongeval. Leerkrachten moeten er tussen de geparkeerde auto’s laveren om de kinderen via het zebrapad de baan te laten oversteken. De kinderen stapten mee in het Octopusplan van de gemeente en op deze manier hoopten we allemaal dat de schoolomgevingen beter zouden aangeduid worden, maar plots is de gemeente geen voorstander meer van het plaatsen van Octopuspalen”, aldus Jan Hooft.

Actie

Momenteel is het zo, dat de ouders hun kinderen kunnen ophalen in een sas op de speelplaats. “We hebben daarin geïnvesteerd, omdat het veiliger is om de kinderen op te halen en af te zetten. Op straat is het heel gevaarlijk geworden”, vervolgt Jan Hooft. “Ouders, kinderen en leerkrachten vinden deze schoolomgeving zo gevaarlijk dat er vrijdag een protestactie wordt gepland. Er lopen een zeventigtal kinderen school bij ons, bijgevolg moet er gewoon meer veiligheid georganiseerd worden”, aldus de directeur.

Vanuit het beleid heeft men wel oren naar deze verzuchtingen en schepen van Mobiliteit Jos Sypré (CD&V) stelt dat de wijkschool zeker niet over het hoofd wordt gezien. “Het werk om de verkeerspunten in kaart te brengen, is geen verloren moeite geweest. Momenteel analyseren we de gevaarlijke punten om daarna maatregelen te kunnen nemen. We zijn weliswaar geen voorstander van Octopuspalen, omdat het geen uniforme aanduiding is. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de schoolomgevingen beter accentueren. In de Tinhoutstraat zullen meer snelheidsmetingen gebeuren en geregeld politietoezicht houden aan de schoolpoort”, belooft schepen Sypré, die onderzoekt om de zone 30 beter aan te duiden.verkeer2.jpg

 

Foto : De Tinthoutstraat oversteken, zelfs op het zebrapad, is een gevaarlijke onderneming.

10:19 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Het probleem rond de verkeersonveiligheid aan de scholen in Beernem sleept, tot veler ergernis, al verschillende jaren aan. Beernem lijkt wel een achtergesteld gebied op dat vlak, zeker als je naar de omliggende buurgemeenten kijkt zoals Knesselare en uiteraard Brugge waar de verantwoordelijke politici wel de nodige maatregelen genomen hebben om schoolomgevingen en schoolroutes veiliger te maken. Vanuit Groen! hebben we in al die jaren al verschillende malen hierover geklaagd en diverse acties gevoerd, tot het plaatsen van een (imitatie-) Octopuspaal aan de gemeenteschool in Oedelem toe. In al die jaren kwam steeds dezelfde boodschap vanuit het gemeentebestuur: “ We zijn ermee bezig.” Maar het resultaat is en blijft na zoveel jaren: nul, noppes, nada. We hebben sterk de indruk dat het gemeentebestuur totaal geen belangstelling heeft voor deze problematiek omdat dit thema electoraal niet interessant is. Hoe anders te verklaren dat het gemeentebestuur al jarenlang weigert om bij scholen een Octopuspaal te plaatsen, met de ongelooflijk belachelijke reden ‘dat deze niet uniform zijn. ‘ De vorige keer heette het nog ‘dat ze te commercieel waren’. En hoe anders is het te verklaren dat het gemeentebestuur hardnekkig weigert om zone 30 in te voeren in het centrum van Oedelem, met 3 scholen op nauwelijks 100 meter van elkaar, en dat nu al 5 jaar lang, ondanks een unaniem genomen gemeenteraadsbeslissing? Ook de democratische besluitvorming wordt hier met voeten getreden.
We zijn dan ook blij dat er nu ook vanuit de scholen zelf reactie komt om deze aanslepende wantoestand en het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van de betrokken schepenen aan te klagen. Maar we vrezen, samen met de directeurs van de Beernemse scholen, dat er eerst een zwaar ongeval zal moeten gebeuren, vooraleer diezelfde verantwoordelijken eindelijk de kwestie ernstig zullen nemen.

Gepost door: Ignace Tousseyn | 25-01-11

De commentaren zijn gesloten.