Beernem

22-01-11

Nieuwjaarsreceptie van Cultuurraad druk bijgewoond

Na de introductie van het nieuw systeem ivm de Cultuurprijzen werd nog een Nieuwjaarsreceptie gehouden, waarbij schepen Carine Janssens even terugkeek naar de realisaties in 2010 en al even een tipje van de sluier voor 2011 oplichtte.

don.jpg

"Laat me toe om jullie voor 2011 alle voorspoed, geluk en vooral een goede gezondheid toe te wensen welk iedere mens nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ik wil jullie dan ook een fantastisch jaar  toewensen met enthousiaste hoogdagen voor al jullie culturele activiteiten", aldus de schepen.

"Ik hoop dat het nieuwe reglement vd cultuurprijzen met de opsplitsing in diverse categoriën jullie allen mag inspireren tot het indienen van een kandidatuur om die felbegeerde  cultuurprijs ,welke gelijk staat met  erkenning en waardering, te bemachtigen. Peter heeft dit thema al ruim uit de doeken gedaan waardoor ik naadloos kan overstappen naar het jaaroverzicht. Vooraleer dit te doen wil ik toch alle bestuursleden vd culturele raad  bedanken voor hun inzet tijdens het voorbije jaar en ook vanavond staan ze in voor het aanbieden van een mooie receptie.

Ook  dank-je-wel aan de beheerraad vh OC en alle personeel werkzaam in het OC voor de zorg en verantwoordelijkheidszin die jullie dagelijks aan de dag leggen voor de goede werking van dit gebouw.Pe.jpg

Een volgend project  dat op de agenda van de culturele raad staat en die  zal uitgewerkt worden is KUNST, die tijdelijk zal tentoongesteld worden in openbare ruimtes door zowel professionelen als amateurkunstenaars gebracht.  Het reglement voor dit forum  moet nog uitgewerkt worden. Het is de bedoeling dat  je als bezoeker v/e openbaar gebouw : is het nu het gemeentehuis, Schepenhuys , bib, oc, Sociaal Huis, zwembad, sporthal…. Verrast wordt , in contact gebracht wordt met wisselende tentoonstellingen zijnde een schilderij,foto, beeldhouwwerk, …. waardoor je bepaalde beeldvorming krijgt, culturele bagage opbouwt  van bepaalde kunsten. Of je het nu graag ziet  of niet doet er niet toe, als het maar aanzet tot denken/ ideeën uitwisselen/pittige discussies met anderen hierover.

Nog iets anders is dat er in de GR van maart vorig jaar  er een visietekst over kunstenbeleid in openbare ruimte is goedgekeurd na advies vd CR,  waarbij het gemeentebestuur zich engageert om minstens 2 kunstwerken aan te kopen per legislatuur. Doel is om die plaats en dit kunstwerk nog beter tot zijn recht te doen komen,  maw een meerwaarde te creëren.  Een eerste realisatie zal te bewonderen zijn op de nieuw aan te leggen Markt van Oedelem. Ondertussen is kunstenaar Jef Claerhout aangesteld geworden om een kunstwerk te maken passend bij de identiteit van Oedelem", waarna Carine Janssens de nieuwe medewerker, Peter Coucke, even voorstelde. car.jpg

"Als ik terugblik op 2010 dan is de viering van 5 jaar OC toch één vd  hoogtepunten geweest in de jaarwerking naast de klassieke jaarlijkse programmatie. Het was de kroon op het werk na 5jaar hard werken. Voor elke doelgroep is er een voorstelling /optreden geweest en de reacties waren positief.   De uitdaging om een divers en actueel programma te brengen, naast het  programma vd verenigingen blijft ieder jaar een uitdaging !! 

Investeren voor de toekomst, als bestuur doen we het graag maar ook met de nodige zorg voor het budget.  Vandaar dat in het budget 2011 vooral geïnvesteerd wordt in projecten die de huidige werking nog verbeteren, dit verder goed doen is al een uitdaging op zich !!!

Een van die projecten waar we nu voor staan is de uitbreiding van de bibliotheek. Niet alleen qua infrastructuur komt ze in een nieuw kleedje maar ook de taakinvulling vh bib- personeel wijzigt grondig.  Als de client vroeger alleen maar kwam om een goed boek zal de client van nu geholpen worden door diezelfde  bib-medewekers die je een weg zullen loodsen door het diverse aanbod van informatie die een bib nu in huis heeft !!  Het personeel zal proberen een pasklaar antwoord te geven op je vragen/ verzuchtingen. Begin februari kan je er niet meer naast kijken in de media. Een grootscheepse campagne zal de nieuwe uitdagingen voor een hedendaagse bib in de kijker zetten met een campagne met een grote aaibaarheidsfactor…..

And last but not least …. Sluiten we af met een vrolijke noot…We zijn het laatste jaar ingegaan van onze muziekacademie dwz het 4° jaar. De lagere graad is nu volledig uitgebouwd. Cijfers tonen aan dat het goed gaat, reacties blijven positief !!!

Voilà, we zijn door de jaarwerking van wat voorbij is en wat komen gaat dit jaar…en jullie weten het misschien al of net niet,  maar….

 2011 is het Europees Jaar vh Vrijwilligerswerk.  Daarom willen we jullie bij het verlaten van de zaal een “een paar unieke vrijwilligersveters ”geven. Deze groene schoenveters verbeelden jullie engagement in het vrijwilligerswerk. We willen ze alvast kado doen zodat jullie tijdens de Week vd Vrijwilliger (28 febr tem 6 mrt)  èn wanneer jullie vrijwilligerswerk doen  goed opgemerkt worden met de bedoeling nog andere vrijwilligers te kunnen strikken om te werken aan een duurzame samenleving", aldus de schepen.

 

12:06 Gepost door Reginald in Actualiteit, Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.