Beernem

15-12-10

De Zande opent een passieve sporthal

Gemeenschapsinstelling De Zande, aan de Sint-Andreaslaan, opende de eerste passieve sporthal van het land. De enorme sportzaal biedt heel wat mogelijkheden voor de vijftigtal meisjes die er geplaatst zijn door de jeugdrechter, maar ook de Beernemse verenigingen kunnen van deze accommodatie genieten om hun geliefkoosde sport te beoefenen.

hal2.jpg


De jongeren, die opgenomen worden in de campus De Zande, een gemeenschapsinstelling voor opvang en begeleiding van meisjes en ook de jongens van de campus Ruiselede, kunnen vanaf nu terecht in een nagelnieuwe sporthal, die volgens de principes van het passief huis werd gebouwd. “Aan de hand van specifieke technieken, zoals nachtventilatie en warmterecuperatie, zorgen bijkomende isolatie en een doordachte oriëntatie van de gevelvlakken en glaspartijen voor een zekere energiebesparing”, aldus directeur Frank Mullier. “Om een dergelijke constructie te zien, moet je al in Rotterdam zijn. Het gebruik van de bamboevloer verhoogt weliswaar de bouwkosten met twintig procent, maar vermindert de ecologische voetafdruk”, vertelt Frank Mullier. Op het dak van de sportzaal kunnen in een latere fase nog sportvelden worden ingericht. Hierdoor wordt op het domein meer ruimte vrijgehouden voor groenaanplanting.


Samenwerking


Burgemeester Johan De Rycke was in zijn nopjes bij de opening van deze sportzaal. “Ik kan terugblikken op een unieke samenwerking tussen de Vlaamse Overheid, meer bepaald de gemeenschapsinstelling De Zande en de gemeente Beernem”, aldus de burgemeester. “Van bij de opmaak van de plannen, later tijdens de uitvoering van de werken, was er steeds sprake van een open opbouwend en ruimdenkend overleg. Dit leidde tot duidelijke afspraken voor de toekomst. Deze samenwerking is wellicht uniek in Vlaanderen. Deze accommodatie kom alle Beernemse sportverenigingen ten goede. De gemeente Beernem engageert zich daarom tot het dagelijkse onderhoud en toezicht op het gebruik door verenigingen. Elke avond van 17 tot 23 uur en de ganse zondag staat de sporthal en alle toebehoren ter beschikking van de Beernemse sportverenigingen. Volleybalclub De Beerlanders is de eerste vereniging die intekende. We gaan ook het engagement aan om bij de verenigingen aan te dringen om bij hun evenementen of sportwedstrijden op regelmatige basis één of meerdere jongeren van De Zande mee op te nemen in hun werking, door bijvoorbeeld hun deelname aan de training”, aldus Johan De Rycke.


Infrastructuur


Het ganse complex herbergt naast een indrukwekkende sporthal, ook nog een klimmuur, een danszaal, een tweetal squashzalen en een zaal gevuld met ultra-moderen fitnesstoestellen. De sporthal zelf is voorzien voor de klassieke zaalsporten zoals volleybal, basketbal, handbal of zaalvoetbal. “Als er verenigingen jongeren van De Zande opnemen is dit een manier om de buitenwereld binnen te laten in de contouren van een gesloten instelling”, aldus directeur Frank Mullier. “Het kan ook omgekeerd werken en geplaatste jongeren de kans geven om zich opnieuw in de maatschappij te integreren”.

Meer foto's op http://www.bloggen.be/groot_beernem

10:57 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.