Beernem

06-12-10

Zeldzame Schot in Beernem

Bij Ginette Delval en Jean-Pierre Bouilliart uit de Olmenstraat in Beernem, houdt een zeldzame Skye Terriër de wacht. Oorspronkelijk stamt dit hondenras van het eiland Sky, gelegen in de Hebriden voor de kust van Schotland. Het heeft heel wat moeite gekost om een dergelijke hond naar België te krijgen.hond.jpg

De vorige hond van het koppel zou door vergiftiging zijn omgekomen, met als gevolg dat beiden op zoek gingen naar een nieuw hondje. Na wat zoeken op internet geraakten ze in contact met een hondenkweker en na heel wat moeite zijn ze erin geslaagd een dergelijke hond naar Beernem te krijgen. “Bij de originele kwekers, werden deze honden toen ze één jaar oud waren in een kooi opgesloten met een wilde kat, marter of een ander pelsdier. Beet de hond zijn gezelschap in de kooi dood, dan mocht de hond blijven leven en werd er uit gekweekt. Dit om het zuivere ras te bewaren”, vertelt Jean-Pierre Bouilliart, die eraan toevoegt dat het heel trouwe huisdieren zijn, maar slechts één baas kennen.

Standbeeld

In Edinburg staat er zelfs een standbeeld en een fontein voor Greyfriars Bobby, een nationale held in Schotland. Volgens Bouilliart is er zelfs een waar gebeurd verhaal aan verbonden. “Die hond had een baasje dat overleed. Gedurende meer dan 14 jaar bleef de hond waken aan het graf van zijn overleden baasje, enkel het graf verlatend om eten te zoeken. Dit is een grote les voor alle mensen, die dieren als een pleziertje nemen, maar niet nadenken over het onderhoud en de tijd die je er moet insteken. Zo’n hond heeft typische lange oren, wordt twaalf kilogram zwaar en is heel trouw. Alleen kan dit dier geen beesten met pels uitstaan en durft wel eens andere dieren aanvallen. Mensen die het ras niet kennen, wordt afgeraden om een dergelijke hond in huis te nemen. Trouwens het is een heel dure aankoop en de kwekers staan niet graag hun pups af. Al bij al loopt er nu een vreemde Schot in Beernem”, lacht Jean-Pierre Bouilliart.

16:51 Gepost door Reginald in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.