Beernem

16-11-10

Congoverhalen in de Beernemse openbare bibliotheek

Bij de voorstelling van het nieuwe jaarboek van de heemkundige kring Bos en Beverveld op vrijdag 26 november om 19u30 in de Beernemse openbare bibliotheek, wordt er  een opmerkelijke tentoonstelling geopend met nooit verschenen foto’s over de belevenissen van zo’n twintigtal kolonialen, para-commando’s en missionarissen, die elk hun verhaal vertellen over hun verblijf in de voormalige Belgische kolonie.congo.jpg

Traditioneel wordt het nieuwe jaarboek van Bos en Beverveld voorgesteld, waarop een panelgesprek volgt met enkele kolonialen, die heel wat te vertellen hebben over Congo. Cecile De Rycke, lid van de heemkundige kring, heeft gedurende de voorbije maanden, zo’n 22 verhalen gesprokkeld van Groot-Beernemnaren die in Congo verbleven. “Ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van de onafhankelijkheid van Congo, ben ik op zoek gegaan naar de verhalen van mensen, die het uitroepen van de onafhankelijkheid van uit de eerste hand meemaakten”, vertelt Cecile De Rycke. “Zo heb ik tien kolonialen, drie para-commando’s en een zevental missionarissen aan de praat gekregen. Pater Joseph Lootens is jammer genoeg al overleden. Drie mensen zijn er nog steeds te werk gesteld en vijf van mijn vertellers komen uit Oostveld” aldus Cecile De Rycke.

Getuigenis

Na de voorstelling van het jaarboek Bos en Beverveld starten de organisatoren met de panelgesprekken.

“Ik voer er een gesprek met de mensen die er leefden en werkten. Na de gesprekken wordt de tentoonstelling voor open verklaard. Deze expositie van nooit eerder verschenen foto’s, die vergroot op panels werden gekleefd, loopt tot 18 december 2010. De getuigenis van deze mensen kan als een grote waarde voor Groot-Beernem worden beschouwd. In 2011 zullen we dan een brochure of boek laten verschijnen, waarin al die verhalen zullen gebundeld worden. In totaal worden zo’n 150 foto’s vertoond”, aldus Cecile De Rycke, die meegeeft dat men al kan intekenen op de brochure of boek.

Info: Cecile De Rycke, Tinhoutstraat 52 8730 Beernem. Tel: 050/78.80.82. E-mail: cecile.de.rycke@euphonynet.be

Foto :  Cecile De Rycke en Karel Ervinck, één van de vertellers, leggen de laatste hand aan de panels.

18:25 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.