Beernem

16-10-10

Oudstrijders sluiten de rangen

Het gemeentebestuur  heeft  in samenspraak met de verschillende oudstrijdersverenigingen beslist  om  de  11 novemberplechtigheid verder uit te bouwen en te laten evolueren naar een krachtig vredesfeest.  Met respect voor de tradities die elke oudstrijdersvereniging er op na houdt, wil het gemeentebestuur op 11-november een aanbod doen naar de oudstrijdersverenigingen en de bevolking.    Vooreerst houdt het gemeentebestuur er aan om op 11-november een bloemenhulde te houden aan de 4 oorlogsmonumenten, waar de plaatselijke verenigingen, scholen en bevolking kunnen op aansluiten. strijders.jpg

Elk jaar zal één grotere plechtigheid gehouden worden aan één van deze oorlogsmonumenten. In deze parochie zal vooraf ook een gezamenlijke eucharistieviering plaatsvinden. “Jaar na jaar blijven er minder mensen over, die rechtstreeks betrokken waren met beide wereldoorlogen”, aldus schepen Patricia Waerniers. “Het Gemeentebestuur wil vermijden dat de aandacht voor het oorlogsleed uitdooft. Het is dan ook de bedoeling om, in samenspraak met de Oudstrijdersverenigingen en de Federatie, deze herdenkingsplechtigheid in de toekomst verder uit te bouwen en te laten evolueren naar een Vredesfeest. Daarom wil het Gemeentebestuur, naast de gemeentelijke bloemenhuldes, ook een ondersteunend aanbod doen naar de oudstrijdersverenigingen en de bevolking”.

Wijzigingen

Vanaf dit jaar al worden enkele praktische-organisatorische wijzigingen doorgevoerd, zodanig dat de gemeentelijke delegatie en de oudstrijdersverenigingen op alle gemeentelijke plechtigheden kunnen aansluiten. “Vanaf dit jaar houden we slechts één grote plechtigheid, met toespraken en vaderlandse hymnes, aan één van de vier oorlogsmonumenten. In deze parochie zal vooraf een gezamenlijke eucharistieviering plaatsvinden. Vervolgens wordt na de plechtigheid in deze deelgemeente een receptie aangeboden door het Gemeentebestuur. Het blijft uiteraard mogelijk om nadien aan te sluiten op een maaltijd, die door de respectievelijke oudstrijdersverenigingen wordt ingericht. Voor deze grote plechtigheid zal het Gemeentebestuur ook nog bloemenhuldes houden aan de drie overige oorlogsmonumenten. Daarom wordt vanuit een bepaalde locatie, dit jaar wordt dat parochiezaal Oostveld, om 8 uur op een bus gestapt, om een hulde te gaan brengen aan deze drie monumenten”, legt Patricia Waerniers uit. Uiteraard wordt hiervoor de volle medewerking gevraagd van alle verenigingen en scholen van deze deelgemeente.

Info: Bloemenneerlegging Oedelem om 8u30, Beernem 9u15, Sint-Joris 9u45, Eucharistieviering Oostveld 10u30, plechtigheid Oostveld 11u15 waarna gezamelijke receptie.

23:19 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.