Beernem

06-10-10

Buxussen gestolen in dreef naar Govaertskapel in Oedelem

De dreef van de Govaertskapel in de Beekstraat kreeg deze week bezoek van enkele dieven, die maar liefst zestien buxusplanten meenamen. De buurtbewoners, die instaan voor het onderhoud van de dreef en de kapel zijn er het hart van in. “Het is een echte schande, dat men zomaar die planten, die er al jaren staan, steelt”.buxus.jpg

Langs weerszijden van de dreef naar de Govaertskapel staan er buxusplanten mooi afgewisseld met enkele jonge treurwilgen en andere boompjes. Deze mooie dreef wordt onderhouden door onder andere Christiaan Hooft en Hilaire Landuyt, die in de nabijheid wonen. “Toen ik zaterdagmorgen naar de kapel ging, bemerkte ik dat er hier en daar gaten in de grond zaten, waar voordien buxusplanten stonden”, aldus Christiaan Hooft. “De verdwenen buxusplanten zijn meer dan een meter hoog en de dieven hebben er wel de mooiste uitgenomen. Wellicht zullen ze een aanhangwagen bij zich gehad hebben, want zo’n hoop planten krijg je niet zomaar in je koffer van je wagen. Zo’n struik kost al gemakkelijk honderd euro”, weet Christiaan Hooft.

Prachtige natuur

De Govaertskapel staat er al sinds 1884. “Naar het schijnt zou de vrouw van notaris Govaert, die aan een ongeneeslijke ziekte leed,  beloofd hebben, dat als ze zou genezen, ze een kapel zou laten bouwen. Ze genas en ze kwam haar belofte na”, vervolgt Christiaan. “Het is hier heel rustig en in de zomer is het er aangenaam vertoeven, want rond de kapel vind je een mooi stukje natuur terug. We staan hier in voor het onderhoud van de kapel. Enkele jaren terug heb ik zowel de buiten- als de binnenmuren geschilderd. Zelfs de kasseien werden door ons gelegd. Voor de kapel staan enkele banken, waar men vooral in de meimaand heel wat gelovigen aantreft. Ondertussen zijn ook al enkele ruiten gesneuveld, wellicht door enkele bengels gewapend met een katapult. Toch allemaal jammer dat mensen geen respect meer hebben voor andermans zaken”, mijmert Christiaan Hooft, die graag zou willen dat de kapel geklasseerd wordt.

 

Foto: Christiaan Hooft toont waar de buxussen werden ontvreemd.

21:20 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.