Beernem

05-10-10

Protest tegen geplande windmolens

Twee windparkontwikkelaars hebben plannen klaar om windturbines in Beernem neer te poten. De firma Storm plant twee grote windturbines op grondgebied Oostkamp, maar ook één in Beernem. De firma Enervest wil een windturbine optrekken in de wijk Gevaerts, op circa 250 meter van de hoeve ’t Groot Kerkegoed, nu een vakantiehuis in de Halvemaanstraat en op enkele honderden meter van de windturbine die Storm wil bouwen.

Beide firma’s hopen door de bouw van die vier windmolens een cluster te vormen. Ondertussen heeft Storm een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente en plant een informatievergadering op 19 oktober. Het openbaar onderzoek loopt van 1 oktober tot 30 oktober. Groen!-Beernem, een groot pleitbezorger van windenergie, ziet deze evolutie met argusogen gebeuren. “Het West-Vlaamse provinciebestuur heeft vijftien zoekzones vastgelegd, die zich in de omgeving van stedelijke gebieden of aan verkeersknooppunten bevinden”, aldus Groen!-voorzitter Ignace Tousseyn. “We willen vermijden dat er lukraak windmolens worden neergepoot en pleiten ervoor om clusters van windturbines op korte afstand van de afnemers op te trekken. Bij deze aanvragen is dit niet het geval”, aldus Marc Vanpaemel (Groen!-provincieraadslid)

Contracten

Door de zoekzones zien ook de windparkontwikkelaars hun actieterrein ingeperkt. Firma’s zoals Storm en Enervest laten zich hierdoor niet afschrikken en het is zelfs zover dat Enervest in de wijk Gevaerts rondtrekt om contracten los te weken bij omwonenden. “Sommigen hebben al ondertekend en zullen van de ontwikkelaar een jaarlijkse vaste vergoeding ontvangen in ruil van klachten over geluidsoverlast en slagschaduw”, weet Tousseyn, die liever ziet dat dergelijke windmolens dichter aansluiten bij stedelijke gebieden en industriezones, in plaats van midden een open landschap. “In het verleden heeft het gemeentebestuur diverse aanvragen tot het plaatsen van een windmolen op het Industriepark-Noord geweigerd, wat wij betreuren.

15:24 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.