Beernem

16-09-10

Familie Costers-Vandewalle houdt opendeurdag

Vorig jaar opende het melkveebedrijf Dairy Van Praet van de familie Patrick Costers-Vandewalle in de Beverhoutsveldstraat haar deuren. Na één jaar werking gooit men opnieuw de deuren open op zondag 19 september, zodat iedereen kennis kan maken met een comfortstal voor koeien en dit na een jaar werken. In deze prachtige stal met 200 zand-ligboxen worden de koeien dagelijks verzorgd en gemolken in een uiterst moderne carrousel.costers.jpg
Het bedrijf in de Beverhoutsveldstraat 60 in Oedelem kreeg bij de opening vorig jaar heel wat bezoekers over de vloer. Van heinde en ver, tot zelfs vanuit Nederland, kwam men naar Oedelem afgezakt om dit ultra-modern bedrijf te bezoeken. “In ons bedrijf streven we ernaar om zestien uren licht te voorzien”, opent Patrick Costers het gesprek. “Daarom hebben we gekozen voor een sandwichdak met Z-profielen en lichtstrook. We hebben het uitgebouwd met volle vloer met speciale zand-mest-schuif. Er is een oplopende wachtruimte voorzien met hydrodrive opdrijfsysteem en een 16.500 liter DXCEM-koeltank met warmterecuperatie. Verder vindt men er alles voor koe-, melk- en werkomfort”, stelt Patrick Costers zijn bedrijf voor.


Zand


De koeien liggen comfortabel in rijen zandbakken. “Zand heeft het voordeel dat de kiemen er zich niet zo vlug ontwikkelen”, vervolgt Patrick Costers. “De uiers zijn ook veel gezonder. Onze koeien gaan niet meer in de weide. Er is hier voldoende lichtinval zodat ze zich goed voelen. Daarnaast lopen ze vrij rond en geraken gemakkelijk aan het voedsel. In de zomer weren we de warmte door de aangebrachte geïsoleerde platen. We kunnen zo’n 200 koeien stockeren. We hebben uitdrukkelijk niet gekozen voor een robotsysteem. Voor onze veestapel hadden we er vier moeten installeren. Je bent nooit meer op je gemak, want je moet een alarminstallatie met je meedragen of ’s nachts uit bed komen. Daarbij heb je te maken met mindere uiergezondheid door het onstabiel melken. Grotere bedrijven kiezen meer voor een installatie zoals je hier bij ons vindt. Door het feit dat de koeien wat zand met zich meebrengen, vormt dat een anti sliblaag. Dit is beter dan een stal met roosters, zodat ook de klauwen beter intact blijven”, aldus Patrick Costers.


Robotsysteem


In het bedrijf werkt gans de familie van Patrick mee. Dochter Emilie, die de richting bio-techniek volgt, heeft zopas een stage van een maand in Denemarken achter de rug. “Ik heb in een bedrijf met robotsystemen gewerkt en gemerkt dat de personeelskosten er veel hoger liggen. Het bedrijf heeft personeel nodig om de koeien in het systeem te krijgen. Met een robot moet je enorm veel geduld koesteren. Wij werken nog niet met personeel en doen alles zelf. Mensen denken dat ze minder werk zullen hebben als ze een robot plaatsen, maar dat is niet zo. Als je maar één of hoogstens twee robotten staan hebt, kan je dat nog een beetje besturen, maar als je te groot wordt, valt het echter niet mee. Het is een andere manier van werken. Wij opteerden voor een aangename manier om te melken. Om moderne middelen toe te passen, moeten we kijken naar Denemarken. Dat land ligt ver voor op de rest van Europa”, stelt Emilie vast.
Info: De toegang tot het bedrijf is gratis en is best te bereiken via de baan Brugge-Oedelem, aan frituur Camahei inslaan en de pijltjes volgen.
Foto :
Patrick Costers en vrouw Carine, hier samen met hun kinderen Emilie, Juliaan en Celestine hopen veel bezoekers te kunnen rondleiden in hun nieuw bedrijf.

18:14 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.