Beernem

10-09-10

Open Monumentendag op zondag 12 september

De Vier elementen vormen het thema van Open Monumentendag dit jaar. Het gemeentebestuur plaatst, samen met het lokaal comité Open Monumentendag, enkele interessante sites in de kijker. Naast Hof der Magdalenen wordt ook het Eeckhof en het Oudenaerdegoed opengesteld. Tenslotte kan men de opgravingen Haverbilken gaan bekijken.erfgoed.jpg

Het Gemeentelijk Open Monumentendag heeft ervoor gekozen om dit jaar het landbouwerfgoed van Beernem in de kijker te plaatsen, met aandacht voor werktuigen, gewassen, dieren…”De landbouwer leeft dagelijks met de vier natuurelementen samen en is er van afhankelijk”, aldus schepen Patricia Waerniers. “In onze plattelandsgemeente worden we dagdagelijks geconfronteerd met landbouwactiviteiten die er vandaag gebeuren of in het verleden plaatsvonden. De inwoners van onze gemeente staan als het ware dagelijks in het agrarisch erfgoed. Een zeer goede reden dus om het accent voor deze dag op het element “aarde”, in concreto op agrarisch erfgoed te leggen. Een bijkomend argument was ook de hoevebenamingsactie die in 2010 door de Landbouwraad in samenwerking met het gemeentebestuur Beernem en de Erfgoedcel werd opgezet”, aldus Patricia Waerniers.

Sites

Edelhart Matthijs, voorzitter van de heemkring Bos en Beverveld, maakt deel uit van het comité en heeft samen met de leden de volgende sites klaar gemaakt om te bezoeken. “Het Hof der Magdalenen in de Knesselarestraat  bereikt men via een imposante dreef. De site wordt al in 1200 vermeld. De kern van het boerenhuis, het bakhuisje en de schuur dateren uit de 17de eeuw. Er is een openluchttentoonstelling te bezichtigen met authentieke machines, foto’s en video. In de Mexicostraat 2 vinden we de Eeckhof hoeve, een voormalige neerhof van het Audenaerdegoed, dat binnen een dubbele omwalling lag. Het jachthuisje wordt opengesteld en er is een tentoonstelling over slachten op de boerderij en een demo over ambachtelijke bereidingen hoofdvlees en bloedworst. Even verder vinden we het Audenaerdegoed, waar de stallen te bezichtigen zijn. Er loopt een tentoonstelling over de koe en haar melk, aardappelen en bietenteelt, gareelmaker, vlaggen van landbouwverenigingen enz… Ook zijn er, in samenwerking met Raakvlak, de opgravingen Haverbilken met start van een geleid bezoek om 14 en 15 uur”, legt Edelhart Matthijs uit.

Foto : Het comité dat opnieuw voor een goed programma zorgde: vlnr Peter Van Hyfte, Carlos Croene, Yvan Ryckaert, Conny Lambert, Roland Knockaert, Eddy Vandewalle. Zittend: Dries Bonamie, Patricia Waerniers, Edelhart Matthys en Etienne Van Wonterghem.

13:01 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.