Beernem

09-09-10

Startdag van Unizo Noord-West-Vlaanderen in OC De Kleine Beer

Begin september geeft Unizo Noord-West-Vlaanderen traditioneel het startsein voor een nieuw werkjaar. Deze keer werd verzameld in OC De Kleine Beer. Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo, werd uitgenodigd, maar door de politieke perikelen op federaal niveau, arriveerde hij een uur later dan gepland. Dat kon de sfeer niet breken, want de aanwezigen hingen aan zijn lippen tijdens zijn uiteenzetting over het politiek lobbywerk van Unizo in Brussel.unizo.jpg

Eric Verstraete, de regionale voorzitter kreeg een goed gevoel als hij de talrijk opgekomen leden toesprak. “Naast het netwerk van KMO-contact ligt ook onze lokale werking heel nauw aan het hart”, aldus Eric Verstraete. “Het is aan jullie om te ontdekken wat de noden zijn in de ontwikkeling van de lokale economie. Zopas is in een rapport gebleken dat de gemeentelijke dienstverlening nog onvoldoende gestructureerd is. Ook rond mobiliteit, parkeerbeleid, openbare werken, ruimtelijk ondernemen hebben we de input van onze leden nodig. Unizo is een kast met veel laden en de kruisbestuiving tussen de verschillende diensten geeft ons een meerwaarde. De lokale belangenbehartiging is heel belangrijk. Bijgevolg moeten we bij dit nieuw startjaar ervoor zorgen dat we onze netwerken en contacten uitbouwen”, aldus de voorzitter.

Lobbywerk

Gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt belichtte de geheimen achter de schermen van het lobbywerk door Unizo-leden in Brussel. “Als Unizo hebben wij mandaten in heel veel overlegorganen”, steekt Van Eetvelt van wal. “Een heel stuk van het lobbywerk gebeurt via deze overlegorganen, waarbij verschillende partners zoals werkgeversorganisaties en vakbonden zetelen. Een tweede manier is reageren op actualiteiten en een derde manier is pro-actief zijn, wat wil zeggen dat we goed moeten luisteren naar jullie als leden, die instaan voor het opmaken van dossiers. Op basis van die dossiers kunnen we lobbyen. Het speelveld waarop we werken is heel breed en verloopt van lokaal niveau, via subregionale naar nationale niveau’s om uit te monden op Europees niveau. Al het lobbywerk wordt door vijftien mensen verricht, die allianties zoeken en het werk verdelen. Op federaal niveau is er een groep van tien, bestaande uit vijf leden van de werkgeversorganisaties en vijf leden van de vakbonden. Daaronder vinden we heel wat adviesorganen, zoals de Centrale Raad voor Bedrijfsbeheer (CRB), nationale arbeidsraden (NAR), Raad voor Verbruik (RVV), RIZIV, Federale Raad voor Duurzame Ontvangsten (FRDO), Hogere Raad voor Zelfstandige KMO (HRZSKMO), participatiefondsen en nog enkele groeperingen zoals VDAB, MINA, VLOR, SERV, VESOC enz…”, somt Van Eetveld alle partners op, die in het lobbywerk kunnen meespelen.

Praktijk

Hoe het allemaal in de praktijk verloopt, legt Karel Van Eetvelt uit door te verwijzen naar de interne rapportering van alle vergaderingen. “Als de verkiezingen aankomen, proberen we het beleid te beïnvloeden. Enkele maanden vooraf worden door de studiedienst dossiers opgemaakt en besproken in commissies. Acht maanden voor de verkiezingsdatum wordt in onze Raad van Bestuur de strategie bepaalt. We starten het lobbywerk bij alle partijen en leggen uit wat voor ons het belangrijkste is. Anderhalve maand voor de verkiezingen starten de debatten en moeten we communiceren en onze standpunten naar buiten brengen. Daarna valt het een beetje stil. De dag na de verkiezingen starten we onmiddellijk opnieuw met het bewerken van de meerderheidspartijen. We moeten alert blijven. We maken teksten, zoals we willen dat die in het regeerakkoord verschijnen en geven die aan de partijvoorzitters. Daarna blijft het lobbywerk aanwezig, want we werken in op kabinetten, ministers, op pers, parlementen, maar zeker op topambtenaren. Er zijn twee strategieën, die we niet uit het oog mogen verliezen. Vooreest werken we achter de schermen en vervolgens moet je blijven communiceren. Het komt er op aan op het juiste moment je boodschap door te geven”, besluit Karel Van Eetveld.

 

Foto : Karel Van Eetveld wordt omringd door leden van plaatselijke Unizo-afdelingen. We herkennen Frederik Serruys, de regio-directeur voor West-Vlaanderen en Eric Verstraete, de regionale voorzitter.

10:22 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.