Beernem

01-09-10

Krulbollen blijft bekoren

De Hoevebolders zijn gevestigd in de stallen van Elza Damme en Germain Sierens, die onlangs nog hun vijftigjarig huwelijksjubileum vierden. In 1982 werd de club boven de doopvont gehouden. Met het smoesje “Er is toch veel plaats bij jullie”, liet Germain Sierens zich lijmen om in de weide recht tegenover zijn hoeve een bolkot te bouwen. Thans zijn ze uitgeweken naar de varkensstallen.

bolders.jpg

Tussen de beide wereldoorlogen was het krulbollen, naast het kaarten, het voornaamste volksvermaak in Groot-Beernem. Bij zowat elke herberg hoorde een bolbaan, al dan niet overdekt. Verder waren er te lande ook bolbanen, op elke wijk en overal waar er huizen bij elkaar stonden. Krulbolwedstrijden waren schering en inslag. Van elke gelegenheid werd geprofiteerd om te krulbollen. Men probeerde zelfs bolders van buiten de eigen wijk of gemeente aan te trekken en talrijke prijzen werden uitgedeeld, zoals een koekenbrood, een kilo worst, een koppel vette kiekens…

Ondertussen bloeit deze volkssport verder, alhoewel er zich weinig jongeren aanbieden. In Oedelem zijn er nog een paar clubs, waaronder De Hoevebolders. “Als verwoede fietsers kwam ik samen met mijn man Germain op plaatsen waar er gebold werd”, opent Elza Damme het gesprek. “Onze vingers begonnen te kriebelen. Germain werd door zijn vrienden warm gemaakt om ook een bolbaan aan te leggen. Er is toch plaats genoeg bij jullie voerden ze aan. Zo kwam er in 1982 een bolbaan in de weide aan de overkant van de straat. Eerst was de bolbaan in open lucht, daarna bouwden we een dakje erboven. We noemden ons de Atoombolders”, lacht Elza.

Varkensstallen

Volgens Elza Damme was het een mooie tijd. “Elektriciteitskabels over de baan voorzagen het bolkot van de nodige elektriciteit. Op de kachel werden soms pannenkoeken gewarmd door de vrouwen en het ging er gezellig aan toe”, herinnert Elza zich nog levendig. In 1996 ging Germain met pensioen en kon de weide niet langer gebruiken. “Iedereen hoopte dat Germain toch verder zou doen en hij stelde meteen een lege stal op het hof ter beschikking van de bolders. Sindsdien noemen we ons De Hoevebolders. In de winter steekt Germain twee keer per week om 10u30 al de kachel aan, zodat de bolders in de namiddag hun geliefkoosde sport in ideale omstandigheden kunnen beoefenen. We bollen de woensdag- en vrijdagnamiddag en er komen steeds een twintigtal bolders naar hier. Er zijn er zelfs bij die uit Eeklo komen”, legt Elza Damme uit.

11:05 Gepost door Reginald in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.