Beernem

16-07-10

Volkssport komt tot leven in Dienstencentrum Mirte

Van reuzin Kallemoeie hadden we al gehoord, maar kallestekken leek ons een wereldvreemd woord, die we in het lokaal dienstencentrum Mirte voor het eerst toegepast zagen. Enkele enthousiastelingen onder leiding van oud-politieman Herman Vanhaelemeesch hebben er een clubje De Mirtestekkers opgericht. We wilden er toch eens iets meer over weten en nieuwsgierig als we zijn trokken we naar Mirte om dit oude volksspel te ontdekken.stekkers.jpg

Dit oud volksspel is vermoedelijk al enkele honderden jaren oud, want Pieter Breughel, die leefde van 1528 tot 1569 borstelde de uitvoering van het spel op één van zijn vele doeken. Het kreeg de naam “paapgooien” mee, maar het spel geraakte in de vergeethoek, tot in een klein dorpje in de Antwerpse Noorderkempen, meer bepaald Wortel, het spel opnieuw werd opgegraven. De plaatselijke Katholieke Werkliedenbond (KWB) startte rond 1970 met het inrichten van een jaarlijks tornooi. Hoe het dan hier in Beernem geraakte is koffiedik kijken, maar ondertussen zijn er al enkele enthousiastelingen, die niets liever doen dan kallestekken.

“Hiervoor hebben we niet veel nodig”, aldus Herman Vanhaelemeesch, die zelf door het spel is gebeten. “Een grasveldje of een zandstrook met een minimumafmeting van 12 bij 2 meter. Een houten paaltje of kalle  van 20-25 mm wordt rechtgezet op zo’n acht meter van de basislijn.  Op de kalle plaatsen we enkele muntjes of ringetjes. Met loden werpschijven komt het er op aan de kalle omver te werpen, zodat de muntjes of schijven zo dicht mogelijk bij de eigen werpschijf belanden”, aldus Vanhaelemeesch.

Dienstencentrum

Het spel kan gespeeld worden individueel of met twee ploegen. Zowel mannen, vrouwen of kinderen kunnen eraan deelnemen, maar het is opletten geblazen om de loden schijven niet tegen de benen te krijgen. Het spel heeft iets weg van petanque, maar hier moet de kalle geraakt worden en is het de kunst om de ringen zo dicht mogelijk bij de eigen schijf te kunnen oprapen. “Iedere speler heeft slechts één werpschijf. Wordt de kalle niet geraakt, dan start de volgende worp. Diegene die op het einde van het spel de meeste ringen of muntjes verzamelde is de winnaar van het spel”, aldus Vanhaelemeesch, die ondertussen al een heus reglement heeft opgemaakt, zodat er zich geen discussies voordoen over hoe het eigenlijk moet.

Liesbet Blomme, die het dienstencentrum Mirte uitbaat, glundert met deze nieuw uitgevonden volkssport. “Dergelijke initiatieven brengen leven in ons lokaal dienstencentrum, dat nog te weinig door de gewone burger is ontdekt. Er zijn elke week heel wat initiatieven waarbij heel wat mensen hier met elkaar contact kunnen nemen. Er worden infonamiddagen georganiseerd, films afgedraaid, aan beweging gedaan, frans geoefend in een praatgroep, aan bloemschikken gedaan enz… Er is hier voor elk wat wils. Tevens kan men aan democratische prijzen een maaltijd nuttigen. Ons lokaal dienstencentrum is elke dag open van 13u30 tot 17 uur”, legt Liesbet Blomme uit.

 

Foto : Enkele enthousiaste kallestekkers hebben zich verenigd in de Mirtestekkers

10:07 Gepost door Reginald in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.