Beernem

13-06-10

Gros-leden in de wachtzaal

Onder de slogan De tijd loopt, pakten de Beernemse Gros-leden uit met een ludieke actie en vormden een gedeelte van de bovenverdieping van het gemeentehuis om tot een wachtkamer, waar een toiletdame, een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en een oud vrouwtje met de breinaalden onder de arm voor een ludieke opvoering zorgden.

grosMet deze actie wilden de Gros-leden tonen aan de politici dat het dingend tijd is om actie te ondernemen. “In 2000 beloofden 191 regeringsleiders in de millenniumdoelstellingen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de wereld er in 2010 heel anders kan uitzien”, legt Gros-voorzitter Jean-Pierre Guidé uit. “Tien jaar later wachten we nog steeds op enig resultaat. Waar blijven de politieke beslissingen en de centen om deze beloftes waar te maken”, vraagt Guidé zich af. “Volgens ons moet de lat hoger gelegd worden. De realisatie van de toen gepropageerde Millenniumdoelstellingen laat op zich wachten. Het valt niet te ontkennen dat vele lokale overheden en niet-gouvernementele organisaties grote inspanningen leveren. Sommige landen boeken ook vooruitgang, maar de armste landen, die de steun het meest nodig hebben, vallen uit de boot. Het ontbreekt aan politieke wil om met de nodige middelen over de brug te komen”, aldus Guidé.

Hogere versnelling

Volgens de Gros-leden zal de internationale gemeenschap in een hogere versnelling moeten geraken om de Millenniumdoelstellingen te realiseren. “Middelen moeten vrijgemaakt worden en engagementen nagekomen worden”, vervolgt Guidé. “Armoede halveren, iedereen naar school laten gaan, gelijke kansen, moeder- en kindersterfte beperken, aids stoppen, een duurzaam milieu ontwikkelen zijn slechts enkele van de opdrachten. Uiteraard moeten de rijkste landen het voortouw nemen. De centrale overheden van alle landen moeten aangemoedigd worden door hun eigen bevolking. Lokale besturen staan als overheidsniveau het dichtst bij de bevolking en willen via deze motie de oproep van de bevolking ondersteunen. Daarom pakken wij op lokaal niveau uit met een ludieke actie en laten we onze schepenen en gemeenteraadsleden een petitie ondertekenen om zich solidair te verklaren met iedereen die zich inzet voor het behalen van die doelstellingen, in het bijzonder met de lokale besturen in landen in ontwikkeling”, wil Guidé nog even kwijt.

17:15 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.