Beernem

11-05-10

Provincieraadslid Marc Van Paemel wil militaire site weg uit Ryckeveldebos

Sedert 1971 al is er op de militaire site in het Ryckeveldebos van Oedelem een NBCS Complex actief. Het is een oefenplaats van defensie om branden te simuleren en deze te bestrijden. In het verleden maakte Groen! al opmerkingen over een mogelijke milieuhinder, wat leidde tot het nemen van enkele drastische maatregelen na onderzoek van de bodem aldaar. Thans blijkt dat een nieuw saneringsproject wordt aangekondigd.

groen_rb1“Een nieuw saneringsproject werd aangekondigd, waarbij de werken zullen starten in september 2011 tot einde oktober 2013”, weet Marc Van Paemel. “Met ontzetting hebben we vastgesteld dat er een brandstoftoevoerlek is ontstaan dat jaren ongemerkt is gebleven. Het gevolg hiervan is een ernstige vervuiling van het grondwater en van de bodem met minerale olie en met schadelijke stoffen zoals benzeen, een kankerverwekkende stof, die vermoedelijk oorzaak is van leukemie. Tevens vindt men er tolueen, ethylbenzeen en xylenen, allemaal stoffen die carcinogeen zijn en onze gezondheid bedreigen”, legt Marc Van Paemel uit.

Natuurgebied

Het militair complex staat temidden van een prachtig natuurgebied, dat zich uitstrekt van Assebroek, over Oedelem tot in Sijsele. “Deze ernstige vervuiling is bovendien gebeurd in een als dusdanig erkend natuurgebied, een bosreferentielaag en een gebied met een zeer kwetsbaar grondwater. De vervuiling wordt slechts gedeeltelijk aangepakt, zo blijkt uit het saneringsdossier, vermits de infrastructuur anders moet afgebroken worden. Een groot deel van de vervuiling blijft dus gewoonweg na deze sanering in de bodem en het grondwater zitten. Dit vinden we onaanvaardbaar en een kaakslag voor alle inspanningen die de overheid levert om natuurgebieden te beschermen. Defensie staat blijkbaar boven alle milieuwetten. We vragen met aandrang dat het ganse gebied gesaneerd wordt. Tevens willen we een herbestemming geven aan dit natuurgebied, dat incompatibel is met brandblusoefeningen die leiden tot frequente luchtvervuiling. We stellen dan ook voor dat defensie, brandweer en politiediensten de handen in elkaar slaan om uit te wijken naar Zedelgem, waar men thans bezig is een dergelijk oefencentrum uit de grond te stampen”, suggereert Marc Van Paemel.

11:35 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.