Beernem

06-05-10

Ruitenwasser Wolfgang Mangodt heeft een sociaal beroep

Sinds een vijftal jaren woont Wolfgang Mangodt (37) samen met zijn vriendin in de Akkerstraat 1 in Beernem. Als zelfstandige ruitenwasser verdient hij zijn dagelijks brood en zijn activiteiten brengen hem door gans Vlaanderen. Soms trekt hij er al van 04 uur in de morgen op uit, om vooral in de steden ervoor te zorgen dat inwoners door mooie ruiten kunnen kijken.

ruitEerst werkte Wolfgang Mangodt, die Duitse roots bezit, bij Multiworking uit De Haan, maar na een poosje startte hij zijn eigen zaak op. “Ik dacht bij mezelf dat die mannen goed verdienden op ons zweet, bijgevolg besliste ik om het allemaal zelf te doen”, opent Wolfgang Mangodt het gesprek. “Ik ben gewoon gestart door aan de deuren te bellen en de vraag te stellen of het niet nodig was de ruiten te kuisen. Toen ik al klanten begon te krijgen belde ik ook bewust naast de deur om te vragen of ik wel op het juiste adres was om prijzen af te spreken. Zo kreeg ik steeds meer klanten”, lacht Wolfgang Mangodt, die handel en administratie volgde. “Na mijn studies heb ik in de horeca gewerkt, zoals in de King Beach in Blankenberge en daarna werd ik havenarbeider. In het begin was het als ruitenwasser wel even aanpassen. Ruiten wassen klinkt wel simpel, maar zo simpel is het niet. Je moet ervoor zorgen dat je ladders goed staan, opletten voor voorbijgangers, in een sierlijke beweging de ramen proper maken enz…Bij grote gebouwen ga ik meestal tot aan de derde verdieping. Daarboven ben ik niet meer verzekerd. Ofwel moet ik werken met een stelling of een hoogtewerker, maar dat valt te duur uit om dat nog eens aan de klant door te rekenen. Voor hele grote gebouwen moet je werken met een lift”, vertelt Wolfgang Mangodt, die in zijn jeugd bij Club Brugge voetbalde.

Allerlei toestanden

Een ruitenwasser kan soms in rare situaties belanden. “Op een gegeven moment trok ik de ladder op. Op de oprit stond een vreemde wagen en ik dacht nog bij mezelf, heeft die mevrouw weer een nieuwe wagen gekocht. Plots ging het gordijn open en daar stond een vreemde man volledig in zijn blootje. Hij trok onmiddellijk het gordijn weer dicht. Toen ik de ladder afdaalde, riep een vrouw me na om niets te vertellen aan haar man. Ik antwoordde dat ik dat zeker niet zou doen, maar dat ze beter naar binnen zou gaan, want ze stond er in Eva kostuum”, lacht Wolfgang, die zijn firma Ruitenwasserij Wolf heeft gedoopt. “Het liefst werk ik voor de gewone man, die zijn het vriendelijkst en van hen bekom je nog altijd wel iets. Zo krijg je soms een fles water of is er iemand pannenkoeken aan het bakken. In de zomer start ik heel vroeg. Zelfs om 4 uur ben ik soms al aan de slag. Dan zie je in Oostende de restanten van het uitgangsleven aan je ogen voorbij flaneren. Soms zet ik een muts op mijn hoofd van Brugse zot of iets dergelijks. De mensen moeten je zien en het is gelijk hoe dat gebeurt. Op deze manier vergroot ik mijn klantenbestand”, aldus Wolfgang.

Luisterend oor

Het werkterrein van Wolfgang is divers. “De maandag trek ik naar Knokke, de dinsdag ben ik meestal in het binnenland actief. De woensdag werk ik in Brugge of Veldegem, Loppem. Daarna volgt nog Oostende. Bij momenten heb ik werk uit Lombardsijde, Nieuwpoort en zelfs tot diep in het binnenland. Wat ook geapprecieerd wordt door mijn klanten, is het feit dat ik niet alleen de ruiten was, maar ook het kader meeneem. Eigenlijk ben ik gestart met een oude VW Golf. Zo stond ik eens op een oprit van een klant om prijzen af te spreken en toen ik wilde vertrekken, startte mijn auto niet meer. Ook ben ik gekend voor de mooie muziek in de wagen, terwijl ik aan het werk ben. Eigenlijk zou ik als disco moeten beginnen. Onder mijn klanten tel ik ook wel wat bekende Vlamingen, zoals Phaedra Hoste, Glenn Verbauwheede en andere Peter Vanderheydens. Als ruitenwisser ben je ook zo’n beetje het luisterend oor van de bewoners. Bepaalde klanten dwingen me een potje koffie te drinken. Op straat word je door iedereen aangeklampt. Ruitenwassen is een heel sociaal beroep. Je maakt van alles mee, van geboortes tot sterfgevallen, huwelijken, communies, noem maar op. Vooral oudere mensen hebben nood aan een babbeltje”, stelt Wolfgang vast.

Nieuwe auto

“Als ruitenwasser kom je van alles tegen. Op een gegeven ogenblik zette ik mijn splinternieuwe auto op een oprit als plots de bewoner me verwittigde, dat hij tegen mijn auto had gereden. De crisis voelen we ook heel goed aan. Bepaalde klanten zijn niet meer zo geneigd om beroep te doen op een ruitenwasser. Op een gegeven ogenblik vroeg een vrouw me wat ze moest doen om haar ruiten te doen glanzen. Ik zei haar dat ze wat slaolie in haar water moest doen. Even later kwam ze terug en zei me dat haar ruiten wel heel vettig waren. Toen gaf ik haar de raad om er wat meer water bij te doen”, lacht Wolfgang, die nog meegeeft, dat tijdens de winter soms in moeilijke omstandigheden moet gewerkt worden.


Info:GSM 0485/158301, e-mail: get.a.better.life.72@gmail.com. Adres: Parkstraat 57 te Beernem.

07:00 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Als de dame in Eva kostuum Phaedra Hoste was, wordt ik ook ruitenwasser !

Gepost door: Piet Meire | 07-05-10

Mijn telefoonnummer is nu verandert en email ook !!!
Met vriendelijke groeten wolf

Gepost door: Mangodt Wolfgang | 31-07-13

Mijn adres is nu
parkstraat 57,8730 Beernem
Mijn email is nu
get.a.better.life.72@gmail.com

Met vriendelijke groeten Wolf

Gepost door: Mangodt Wolfgang | 03-08-13

De commentaren zijn gesloten.