Beernem

01-05-10

South Alberta Regiment herdenkt de bevrijding in Oedelem

Click to play this Smilebox scrapbook: Canadian veterans
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Create your own digital scrapbooking design
Naar aanleiding van VE-Day kwamen enkele oudstrijders van de Canadese South Alberta Regiment de bevrijding van Oedelem op 12 september 1944 herdenken. De Groot-Beernemse oudstrijdersverenigingen waren aanwezig op deze plechtigheid en legden bloemenkransen neer aan het monument dat herinnert aan de Canadese strijdkrachten die Oedelem bevrijdden.

Burgemeester Johan De Rycke stelde dat het 65 jaar geleden is dat Oedelem werd bevrijd. “Bijna in al onze gemeenten is er een monument dat deze zaken in herinnering houdt. We zullen nooit de opofferingen van Canadese soldaten vegeten, opdat wij verder in vrede zouden kunnen leven. Op het oorlogskerkhof in Adegem liggen 800 soldaten begraven. Wandelen we doorheen de rijen van de graven, dan worden we getroffen door de namen en de leeftijden van deze jonge kerels, die hun leven hebben gegeven voor ons. Het is dan ook met een groot respect voor het Canadese volk dat we hen blijven herinneren voor wat ze voor ons deden”, aldus de burgemeester.

Dank

De Canadese Majoor Danny McLeod, die aan het hoofd stond van de delegatie oudstrijders, was zeer ontroerd door de ontvangst dat het South Alberta Regiment in Oedelem genoot. “We zijn zeer vereerd met de manier waarop U ieder jaar de bevrijding herdenkt. Het monument met de plaat refererend naar ons, het kermisweekend dat U organiseert, ieder jaar terug de Canadese strijdkrachten herdenken, evenals de film omtrent de herdenkingen, wij koesteren deze zaken. De Sar’s willen er U op wijzen dat geen enkele gemeente U overtreft met Uw oprechtheid en toewijding om de Canadese bevrijders te herdenken en in het bijzonder diegenen die hun jonge leven achterlieten. Omdat dit wellicht het laatste bezoek van ons zal zijn, mede door de hoge leeftijd van onze veteranen, hopen we op een eeuwig durende band met allen hier aanwezig”, aldus Maj Danny Mcleod.

11:14 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste mijnheer Braet,

Door de uitgave van "Adel in Vlaanderen" en vooral "Noblesse en flandre", is er een vernieuwde belangstelling voor de biografie van Hubert d'Ydewalle. In het Frans dan. We gaan waarschijnlijk een Franstalige versie uitbrengen. Daarvoor heb ik echter de oorspronkelijk (Franse) teksten nodig die ik in mijn eerder boek vertaalde naar het Nederlands.
Weet u wie het "archief d'Ydewalle" beheert na het overlijden van Raynier d'Ydewalle? Zijn zoon Harald? Heeft u toevallig zijn gegevens, liefst e-mail adres.

Dank bij vorobaat voor uw bericht en met hartelijke groeten,
paul de Pessemier

Gepost door: Paul de Pessemier | 10-12-10

De commentaren zijn gesloten.