Beernem

20-04-10

Curieus en S-Plus op bezoek in kerncentrale van Doel

Een halve dag rondleiding in de kerncentrale van Doel geeft je opnieuw energie die je ’s morgens bent kwijtgeraakt na een fietstocht in de omliggende polders.

doelElectrabel stelde de groep drie gidsen ter beschikking om de rondleidingen te verzorgen. De gids is een man die met passie Electrabel in het algemeen en de centrale van Doel in het bijzonder verdedigt. Hij neemt zijn tijd om in het auditorium de bezoekers op te warmen met enige theoretische kennis.
Dan begint de eigenlijke rondleiding op de kerncentrale en dat was nogal spannend. Eerst moet iedereen zijn gsm inleveren en kreeg iedereen een veiligheidshelm, een veiligheidsbril en oordopjes mee. Met de veiligheid wordt in Doel niet gelachen. Gehelmd en gebrild vertrekken de leden naar het hoofdgebouw waar men de identiteitskaart moet inruilen voor een badge. Tot viermaal toe moeten de bezoekers met die badge door een sluis, worden ze gefotografeerd, gewikt en letterlijk gewogen. Met elke groep gaat er ook een veiligheidsagent mee. Die houdt deuren open, roept liften op en zorgt ervoor dat iedereen overal afblijft. In de nucleaire zone van de centrale kom je als bezoeker niet. Is een rondleiding dan wel de moeite waard? Jazeker. In Doel word je overvallen door de enormiteit. In de eerste plaats van de 175 meter hoge koeltorens. Het blijft een belevenis om aan de voet van zo’n toren te staan terwijl het koelwater naar beneden dendert. Ook de machinezaal met de turbine en de alternator is behoorlijk imposant. Alleen al het besef dat onder het stalen corset gigantische magneten met zulke snelheden draaien dat ze het halve land van energie voorzien, wekt ontzag.

"Electrabel Doel stelde ons ook fietsen ter beschikking om een tocht te maken door de polders. ‘ Morgens konden we spijtig genoeg wegens het regenachtig weer slechts een gedeelte van de Ecoroute in het verdronken land van Saeftinghe fietsen", vertelt Godfried Martelé.Toch kon deze kleine tegenslag niet op tegen de ervaring dat de ganse groep nu ongeveer weet hoe 60% van de elektriciteitsproductie in België wordt opgewekt.

22:17 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.